Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Bli din egen diskbänksbonde

2019-02-16 19:23 #0 av: Tant Grön

Nu när det närmar sig vår, så kanske man känner för lite egenodlat färskt grönt.
Här finns många bra tips på vad man kan odla på diskbänken. Man kan t.ex. ta tillvara på nederdelen av purjolök och sätta i vatten, så får man lite färska lökblad.
https://www.radron.se/artiklar/bli-din-egen-diskbanksbonde/

Anmäl
2019-02-16 19:25 #1 av: Tant Grön

En video om hur man odlar sin egen salladslök. Man behöver inte kunna ryska, det räcker att se hur hon gör.

Anmäl
2019-02-16 19:36 #2 av: Sindri

Mmmm! Vad sugen man blir. Skulle vilja veta hur lång tid det tar. Är bara hemma några veckor till.

Anmäl
2019-02-16 19:45 #3 av: Magi-cat

Trevliga tips! Bra att påminnas om att det går att återanvända mycket som annars gått till komposten eller slängts!

Anmäl
2019-02-16 19:48 #4 av: MonicaLagerquist

Jag serverade egenodlad solrosgroddar igår och sen har jag satt rödbetsfrön igår för att få rödbetsblad att klippa ner i sallader.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-02-16 19:50 #5 av: Sindri

Åh, rödbetor som är så gott. Tror att en påse planteringsjord just tinat fram. Får kolla på lite frön när jag handlar nästa gång.
Man behöver väl inte sätta så djupt när man bara skall ha späda blad? Typ plasttråg från butiken?

Anmäl
2019-02-16 21:30 #6 av: Tant Grön

#4 Har aldrig smakat solrosgroddar. Funderade faktiskt häromdagen på att odla lite. Är det gott? Har man det i sallad, eller i mat?

#5 Jag brukar sätta i plasttråg när jag odlar småblad. Ruccola är snabbast och lättast, tycker jag. Spenat är också gott och enkelt att odla.

Anmäl
2019-02-16 22:04 #7 av: Tant Grön

Har försökt odla mungbönsgroddar men inte lyckats så bra. Hittade den här videon som visar hur man får långa fina groddar. Text på engelska.
https://www.youtube.com/watch?v=abK-t_UyjRk

Anmäl
2019-02-17 08:06 #8 av: MonicaLagerquist

#6

Jag lät solrosfröna gro i jord och sen klippte jag av skotten och hade råa i sallad och sen stekte jag svamp och blandade i skotten och hade på en rostad macka som förrätt i fredags .

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-02-17 08:39 #9 av: Sindri

Ryskan i filmen skär av topparna på lökarna, men nu såg jag en lök där det kommit lite grönt, den borde jag väl bara kunna sticka ner i jord?

Anmäl
2019-02-17 08:42 #10 av: MonicaLagerquist

#9 Ja gör det

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-02-17 08:46 #11 av: Sindri

Skall se om jag kan ta in och tina upp planteringsjorden idag. Glad

Anmäl
2019-02-17 10:32 #12 av: MonicaLagerquist

#11 Jag har en säck jord stående inne i badrummet så här års. Skämtar

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-02-17 11:51 #13 av: Tant Grön

#9 Så klart du kan sätta den. Jag tror dom skär av topparna för att det gröna skall bli rakare och längre.

Anmäl
2019-02-17 14:11 #14 av: Sindri

Snart har jorden tinat.....

Anmäl
2019-02-26 14:15 #15 av: Tant Grön

#14 Hur går det Sindri, har du satt den? Själv satte jag några gula lökar och några schalottenlökar i en kruka. Än så länge har inget kommit upp, men det tar väl ett tag.
Hittade den här videon där dom odlar löken utan jord i äggkartonger. 

Anmäl
2019-02-26 14:17 #16 av: Tant Grön

En till där sättlök odlas i plastpåsar. 

Anmäl
2019-02-26 15:54 #17 av: Sindri

Ah, vad läckert! Jag fick faktiskt ner mina lökar igår. Hade ingen snygg låda utan det blev småkrukor. Men det där med äggkartonger och platspåsar var ju helläckert, det skall jag prova lite senare i vår. Ryskorna är för påhittiga Skrattar

(Och superduktiga på tovning också, har sett massa filmer om det)

Anmäl
2019-02-26 16:40 #18 av: Tant Grön

#17 Skulle vara roligt att se vad dom tovar. Har du någon länk?

Anmäl
2019-02-26 18:09 #19 av: Sindri

Nej, tyvärr, det var något år sedan. Jag sökte bara på Youtube på felting och nuno felting det kom upp en massa filmer från just Ryssland. Om du inte visste så är nunofiltning när man tovar ihop ull och siden. Helt otroliga grejer.

Här är ett exempel på vad man kan tova/filta, men det finns också filmer som visar hela tillvägagångssättet
https://www.youtube.com/watch?v=JBs8k5t4T-0

Anmäl
2019-02-26 20:04 #20 av: Magi-cat

Men jisses vad tjusigt! Kär

Jag tovade en hel del förr, men det där var i en lite annan klass! Gapskrattar

Anmäl
2019-02-26 20:21 #21 av: Sindri

Ja visst är det.  Man blir oerhört inspirerad, men också frustrerad! Det verkar så lätt för dem. Jag håller nog på för lite helt enkelt.

Anmäl
2019-02-26 20:23 #22 av: Magi-cat

Det krävs viss vana för att komma i närheten av de där resultaten. Skrattar

Jag måste bestämt börja tova igen. Får idé

Anmäl
2019-02-26 20:43 #23 av: Sindri

Jag kör en del nåltovning nu, lite mindre slask och mindre utrymmeskrävande. Lagar hål på ylletröjor, tovar på fickor, dekorerar vantar och annat.

Anmäl
2019-02-26 22:16 #24 av: Tant Grön

Skulle vilja lära mig nåltovning, men har så mycket annat på gång just nu. Kanske till hösten om jag hittar någon kurs.

Anmäl
2019-03-01 13:03 #25 av: Tant Grön

Nu börjar löken titt upp. Har tänkt att sätta med några veckors mellanrum så det inte blir mer än vi kan äta.

Anmäl
2019-03-21 18:27 #26 av: Forest

8 det lät gott 😁

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2019-03-21 20:40 #27 av: Sindri

Vi har njutit av lökskotten ett tag nu. Väldigt fräscht och gott, både i sallader, och grytor och soppor. Har klippt ner allt och fryst in eftersom vi åker bort. Men det där måste jag komma ihåg igen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.