Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 34954 ggr
Bjornen
2009-01-05, 12:05

Julgruppen efter jul

Julen går mot sitt slut och det finns kanske några julgrupper kvar. En del kan bli en fin krukväxt i många år. Här följer lite råd och tips hur det kan gå till.

 Krukväxter 110.jpg

Nu när julen och nyårshelgen har farit fram kanske julgruppen har blivit lite mindre fin och den behöver friseras, om den överhuvudtaget ska vara kvar. Om julgruppen har stått för nära fruktfatet eller granen har blommorna troligen blommat över lite snabbare. Julstjärnan är säkert fortfarande fin om den har fått lagom med vatten och sluppit drag. Numera kan julstjärnan se likadan ut nästan ända fram till nästa jul. De röda högbladen eller vilken färg den nu har brukar visserligen bli lite bleka och dammiga. Julstjärnan kan därför sparas så länge man vill och den kan försiktigt omplanteras i en vanlig blomkruka. Placera inte julstjärnan så att småbarn kan tugga på den eftersom den är giftig. Hyacinterna har troligen redan blommat över om det inte kommer flera blomstänglar nerifrån. Den första blomstängeln bör skäras bort. Löken kan sättas om i en ny kruka och placeras på ett ljust och undanskymt ställe och vattnas och gödslas tills löken kan placeras ute i rabatten i vår. Där kan den ge blommor i flera år. Amaryllisen ska hanteras försiktigt och planteras mycket försiktigt i en ny kruka om den nu inte står i en särskild kruka. Efter blomning klipps blomresterna bort men den gröna stjälken bör stå kvar tills den vissnar och skrumpnar. Endast om den hindrar nya stjälkar att komma fram bör de tas av. Om krukan blir sned och ojämn och plantan riskerar att falla, kan hela stjälken tas av och blommorna sätts i en vas. Blommorna håller nästan lika länge i vas som i kruka. Låt bladen komma fram och ställ den i ett ljust rumsfönster. Sköt om den med vatten och gödselvattna den regelbundet. Nu ska löken ta igen det den har förlorat vid blomningen. Om amaryllisen sköts bra ska löken ha blivit lite större till hösten och då kan den ge ännu flera blommor till nästa jul.

Många bladväxter kan användas som vanliga krukväxter efter julen. Murgrönan kan bli en riktigt fin slingerväxt och kan bli riktigt stor. Bladväxterna bör planteras i egna krukor försiktigt och vattnas lagom och placeras i ett ljust fönster. En del har ett dåligt rotsystem och kan behöva lite extra skötsel och extra ljus för att överleva den mörka tiden. Det används också sticklingar som bara har stuckits ner i julgruppen, dessa har troligen redan vissnat. Om de fortfarande lever kan de sättas i ett vattenglas eller planteras i sandblandad jord och placeras ljust. Om jordklumpen är väldigt torr bör den nersänkas i vatten ett tag så att jorden genomfuktas ordentligt. Om jordklumpen är mycket fuktig bör man låta klumpen torka upp innan man planterar om den i ny kruka. Rumsen eller andra barrväxter i julgruppen måste hållas lagom fuktiga. Om de torkar ur för mycket brukar de ganska snart dö bort. När en barrväxt slokar då är det mycket bråttom att ge den vatten. Silverek och silvergirland förekommer också i julgruppen. De bevaras så länge de är fina och kan eventuellt planteras i rabatten i vår. En allt vanligare växt i julgrupperna är olika suckulenta växter. De ska helst planteras i sandblandad jord. Bäst är vanlig planteringsjord som har blandats med sand eller köpt färdig kaktusjord eller såjord. De ska stå i väldränerad jord och ska vattnas lite mera sällan. Julgruppen kan även innehålla härdiga taklökar som kan planteras ute i stenpartiet i vår. Men det finns många olika sorter som kallas taklökar (ibland felaktigt) och en del är mycket härdiga medan andra tål inte närheten av minusgrader. Den vanliga vårelden säljs numera året runt med varierande namn beroende på årstiden. Den förekommer också som julblomma och den kan planteras om i ny kruka och bevaras så länge den blommar. Den är visserligen flerårig som krukväxt, men den lönar sig sällan att försöka få den att blomma om igen.

Tazetten sparar man så länge den blommar och sedan är det dags för komposten. Den är mycket svår att få att blomma om och den övervintrar inte i norra Europa.

Åsa S
2009-01-05, 13:53
#1

Den där mörkgröna "julenen" eller ädelcypressen Elwoodii som det egentligen är kan planteras ut i trädgården på många håll i Sverige, har haft en i trädgården i 5år i zon 2 men jag vet att det finns de i högre zoner med denna växt som inte har några problem med övervintringen.

Christina
2009-01-05, 14:13
#2

Jo precis - jag har i litet bister zon 3 inga problem med att få dem att klara sig, trots litet nonchalant plantering.

anki1
2009-01-07, 17:57
#3

Min trädgård finns i zon 4, (Norrtälje) Men kanske ska peta ner den utanför porten där jag bor (Stockholms förort). "Julenen" alltså.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Bjornen
2009-01-07, 18:04
#4

Du har inget att förlora.

Thea
2009-02-03, 10:19
#5

I min julgrupp finns en underbar liten novemberkaktus som jag kommer att plantera i kruka och njuta av framöver. Hyassintlökarna åker ut i rabatten till våren!

H. Thea

Medarbetare hästhoppning.ifokus.se

Woodland
2011-02-02, 00:39
#6

Jag har fått en julgrupp med en (som jag tycker) mycket vacker växt.  Är det någon som kan namnet på den eller vet hur den bör skötas?

Tacksam för hjälpen.

Med vänlig hälsning,

Woodland - Sajtvärd på Jesus i Fokus.

Upp till toppen