Det lär vara Betula pendula ´Laciniata´ (nytt namn enligt SKUD är Betula pendula 'Crispa') = fransbjörk, kallas även falsk ornäsbjörk det är denna handeln krängt under namnet ornäsbjörk. Ornäsbjörken har mycket flikigare blad än det bladet som syns på bilden.
Man håller på och förökar upp äkta ornäsbjörk (Betula pendula ´Dalicarlica´ E), det är alltså E-plantor som ska garantera att man får den äkta varan, om planen går som den ska ska plantorna börja dyka upp i handeln till hösten. (producenterna har lovat att alla kommuner som planterat den falska ornäsbjörken (1985 när ornäsbjörken utsågs till riksträd) när de faktiskt beställt ornäsbjörk ska få ett äkta träd gratis)
Enligt de bilder på äkta ornäsbjörk som finns i senaste numret av Natur och trädgård är bladet på bilden inte likt ornäsbjörk som har flikar som nästan går in ända till mittnerven. Äkta ornäsbjörk har som sagt inte sålts i handeln. Enligt Rune Bengtsson som är forskningsledare på centrum för biologisk mångfald finns det enbart 150-200 äkta ornäsbjörkar i Sverige men det finns ca 20 000-25 000 träd som är planterade i tron att de var ornäsbjörk även botaniker, dendrologer och liknande har haft problem med att veta vilken skillnad det är mellan sorterna, det har funnits många felaktiga uppgifter i litteratur etc.
http://www.eplanta.com/sida_1_565.asp
här är en länk som mingo kan gå in och läsa om just ornäsbjörk,
om ni vill göra jämnförelse etc.
Det finns många olika flikbladiga typer av björkar och troligtvis hundratalet olika, varav många är lika. Det finns en tysk avhandling om flikbladiga björkar kanske skriven på 20-talet. Ornäsbjörk ska ha sitt ursprung från Lilla Ornäs, men det finns många andra mycket lika eller kanske identiskt lika men de har ett annat ursprung. Ursprungsbjörken föll under slutet av 1800-talet (finns flera olika årtal angivet) och endast ett fåtal ympkvistar togs tillvara under björkens livstid (bl.a. vid järnvägsstationen i Falun) Jag har själv en ornäsbjörk eller en nästan lika kopia. En variant är Orsabjörk som växer på Sångsgården i Sjugare by Leksand (ej Skattungbjörk) och ev. är det den som har namnet ”Subdalecarlica” . Även här i Enviken finns en spontan flikbladig björk som planterats från skogen in på gårdsplanen men den är dock bara lite flikig.