Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Amaryllis

2008-11-30 08:51 #0 av: Bjornen

Amaryllisen är julen riktiga praktbloma. Här följer lite om dess historia och hur man sköter den.

Krukväxter 130.jpg

Egentligen är det Bellman som är upphovsman till namnet amaryllis. Bellman skrev i Fredmans sång 31 "Opp Amaryllis! Vakna min lilla! " Han avsåg då antikens vackra herdinna. Det inspirerade Linne att ge namnet till en av de allra vackraste lökväxterna. Från början var det både sydamerikanska och sydafrikanska arter som fick heta Amaryllis. I dag är det bara kapamaryllis som har det gamla latinska namnet kvar. Det är en lökväxt från Kapprovinsen i Sydafrika, som tål en del frost och kan växa på friland under gynnsamma förhållanden i sydligaste Skåne och Danmark.  Den amaryllis vi odlar till jul kom att heta Hippeastrum, vilket betyder stor stjärna. Det är praktfulla tropiska liljor från Sydamerika och särskilt Peru. Det finns drygt 80 arter och det har framställts ett stort antal hybrider. De flesta kommer från Holland och nästan alla lökar är framodlade där. Normala blomningstiden är slutet av våren, men många vårblommande växter från södra halvklotet kan fås att blomma till julen.

Nu till jul säljs de oftast som blommande eller nästan blommande exemplar i kruka.

o  Placeras ljust och varmt.

o  Vattnas rejält och jorden får torka upp lite mellan vattningarna.

o  Fin och hållbar även i vas

o  Tunga blommor kan behöva stöd

o  Spar stjälkarna tills de vissnat men ta bort fröanlagen

 krukväxter 213.jpg

Efter blomningen ska den gödslas och skötas om, så att löken samlar näring till nästa års blomning. Den kan mycket gärna stå ute under sommaren på en vindskyddad plats. Utomhus kan bladen bli uppätna av sniglar. Före eventuell frost i september tas hela krukan in och man slutar att vattna den. Den ska placeras torrt i minst 2 måndader på ljust eller mörkt ställe. Efter vilotiden börjar knoppen att visa sig, då placeras krukan ljust och man börjar vattna den lite försiktigt till en början. Löken bör planteras om vartannat eller vart tredje år. Utan särskild behandling brukar amaryllisen blomma under vårvinter eller våren.

Under senhösten och vintern finns det lösa amaryllislökar att köpa i handeln. Lökarna ska ha brunfärgad torra lökfjäll ytterst. Om de har en rödaktig färg bör man undvika att köpa dem, eftersom lökarna kan vara drabbade av sjukdomar. Stor lök med kraftig lökhals ger flera stänglar och längre blomningstid. Löken ska placeras med halva löken ovanför jordytan. Jorden bör helst vara kalkrik och väldränerad. Själva blommorna är tunga och i värsta fall kan kruka välta och blomstjälken kan skadas. Skär av blomstjälken och sätt den i vas. Vasen kan eventuellt fyllas med lite singel i bottnen så att vasen inte välter.

Förökning sker lättast med sidolökar som bildas ibland bredvid den stora löken. Dessa delas från moderlöken under hösten och placeras i egna krukor. Smålökarna bör torka några dagar innan de placeras i sin kruka. Smålökarna behöver ingen viloperiod förrän de har börjat blomma. Efter 2-3 år kan en sidolök börja blomma. Det går också att ta frön som sås direkt i sandblandad jord. Från frön tar det minst 5 år innan de blommar. Bra skötsel och ordentlig gödsling ger snabbare blomning.

Amaryllis är giftiga och särskilt löken är giftigast. Växten är ju knappast frestande att äta, men vid förtäring kan det ge upphov till diarré och kräkningar. 

Anmäl
2008-12-03 22:44 #1 av: Bjornen

På florist iFokus finns också en artikel om amaryllis. Det är samma grund men lite olika text så det kan vara givande att läsa bägge artiklarna. 

Anmäl
2009-01-01 19:28 #2 av: Christina

Här finns också lite ögongodis och prat om Amaryllis.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.