Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Gräva upp näva/kvickrot

2019-08-13 20:37 #0 av: Bästakompis

Har skaffat mig trädgård, och där finns en ca 4,5×1 m stor rabatt som är full med enbart trädgårdsnäva blandat med kvickrot. Vill istället ha bärbuskar: röda och svarta vinbär, krusbär. Hur tar jag mig bäst an detta? Har fått tipset att täcka över med svart plast i två år. Vill helst inte vänta så länge. Om jag gräver upp allt och fyller på med trädgårdsjord, har jag tagit mig vatten över huvudet? Tips till nybörjare?

Anmäl
2019-08-13 21:01 #1 av: Tant Grön

Om du täcker nu så snart som möjligt, (jag har gjort så med en gammal presenning som jag vek dubbel) så är visserligen inte allt ogräs borta till våren, men en hel del är dött och det går väldigt lätt att gräva bort det. Jorden blev också väldigt lucker. Annars är det ju så klart bäst att täcka i två år.

Anmäl
2019-08-13 21:14 #2 av: Bästakompis

Tack för svar! Men bärbuskar ska väl planteras på hösten? Jag kan nog i o för sig tänka mig att ha rabatten övertäckt en hel säsong, till nästa höst. Nävorna verkar sitta som berget. Om jag täcker över, ska jag klippa bort den värsta växtligheten först, eller låta den ligga och komposteras?

Anmäl
2019-08-13 22:08 #3 av: Sindri

Gräv bort så mycket du kan. Kompostera aldrig ogräs, vi kör bort det till återvinningen.
Om du har möjlighet kan du gräva bort en del av jorden också innan så du  kan fylla på med ny jord. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.