Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Göra en blomsteräng

2019-07-30 13:35 #0 av: Tant Grön

Har planer på att göra en blomsteräng på en bit av kolonilotten, ca 10-15 kvadratmeter har jag tänkt. Vill gärna ha tips på vilka blommor man kan ha m.m. tips. Det är ganska torr sandjord och inte så väldigt näringsrik.

Anmäl
2019-07-31 07:30 #1 av: Codonopsis

Blåklint, prästkragar, klöver.. i princip alla blommor som växer vid våra dikesrenar (ej lupin) Det är viktigt att bibehålla den torra och näringsfattiga jorden för att växterna skall återkomma. Därför bör du räfsa bort allt när du slagit ängen för att inte öka på näringsinnehållet.

Anmäl
2019-08-01 23:11 #2 av: Tant Grön

Prästkragar finns redan och rödfibbla och gullris + en massa gräs. Tänker försöka få bort gullriset. Kanske dags nu att klippa ner allt? Blåklint vore ju fint i ängen, har tänkt också att sätta gulmåra för den luktar så gott.
Vill gärna ha fler förslag.

Anmäl
2019-08-02 10:19 #3 av: Codonopsis

Ja, gullriset är alldeles för invasivt så det bör hållas efter.

Honungsfacelia är attraktivt för pollinerare

https://www.impecta.se/sv/artiklar/honungsfacelia.html

Anmäl
2019-08-02 12:53 #4 av: beem

Det finns fröblandningar som heter Blomsteräng.


Anmäl
2019-08-07 18:04 #5 av: Tant Grön

Tack för svar. Tar gärna emot fler tips, t.ex när ängen skall slås, vilken tid är bäst?

Anmäl
2019-08-07 22:01 #6 av: Kimda

Fröföretaget Pratensis är Årets pollinatör.

" Pratensis odlar runt 100 olika arter ängsväxter och säljer fröblandningar för odling av exempelvis torräng, fuktäng, skuggäng och blandningar lämpliga för fjärilar eller odling i landets norra delar. De senaste åren har företaget sett en ”ordentlig ökning” av antalet personer som vill anlägga en äng för att gynna olika insekter."

https://www.natursidan.se/nyheter/angsvaxtodlare-arets-pollinator/

Anmäl
2019-08-10 20:35 #7 av: Huset-Anubis

Vad kul! Jag satt precis och funderade på samma sak. Impecta fröhandeln har en kategori av ängsfröer.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.