Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det?

Övrigt utan anknytning till trädgård
Vad är det?

Vad är detta?

2019-06-11 21:39 #0 av: Florine

Hej! Denna sak växer i trädgården till vårt nya hus. Ser ut som början till en buske/träd? Jag trodde det var en blomma för någon månad sedan så jag lät den vara men nu tänkte jag att det nog är bäst att ta reda på vad det är så att jag kan besluta om eventuell borttagning 🙂

Anmäl
2019-06-11 23:09 #1 av: Tant Grön

Vet inte, men tycker det ser ut att bli någon slingerväxt. Kanske någon slags kaprifol? Fast den är ju lite för blank i bladen. Funderar

Anmäl
2019-06-11 23:18 #2 av: Sindri

Jag tycker tvärtom att det kommer stjälkar rakt upp ur jorden. Sådär växer parkslide och jätteslide och det är ett förfärligt ogräs. Googla på det och se om du hittar likheter.
https://www.alltomtradgard.se/faktabank/invasiva-vaxter-parkslide-etc/

Anmäl
2019-06-11 23:29 #3 av: Tant Grön

2# I så fall är det en annan slags parkslide än den som växer här. Den ser helt annorlunda ut när den börjar växa upp än TS bild. Här kan man se en bild om man rullar ner ungefär till mitten: https://www.byggahus.se/tomt/parkslide-allt-du-behover-veta

Jag skulle ha sparat den för att se vad det blev.

Anmäl
2019-06-11 23:34 #4 av: Sindri

Jag är inte säker, och det finns ju varianter. Vad jag mest går på är de raka stjälkarna som skjuter upp ur marken och det rödaktiga i toppskotten. Det är svårt att se på bara en bild så därför är det bäst att TS googlar själv och kollar på fler bilder.

Anmäl
2019-06-12 03:10 #5 av: Florine

Jag har googlat och ser både likheter och skillnader. Tittat på bilder på skott av Parkslide och så såg inte denna ut när den var ännu mindre. Har inte mätt men jag tror den är ca 20 cm hög. Bladen på "min" växt är glansigare och den saknar de tjockare röda stjälkarna som kommer upp från Parksliden enligt bilder på Google. Om jag minns rätt har den alltid sett ut på detta vis fast i mindre format. Så länge som jag haft koll på den dvs.

Nu såg jag en liten planta på Google, som min, där färgen och övergången till röda blad stämde exakt som på min. Men Parksliden på bilden hade helt matta blad och de hade mer textur/mönster än vad min har. Se denna bild(länken går till Google search), vad tycker ni? Skrämmande likt?

https://www.google.com/search?q=parkslide+skott&client=ms-android-samsung&prmd=insv&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiasauE4OLiAhXrsIsKHQ2NCI8Q_AUoAXoECA0QAQ#imgrc=KOqq-sN4_Gy8BM

Det finns ingen Parkslide i resten av trädgården och jag har inte heller sett något liknande växa häromkring. Men jag ska titta riktigt noga nu när misstanken finns. Där tomten slutar börjar direkt en äng fylld av "bäbisträd" av olika sorter, vet inte det korrekta namnet 😅 Sedan är det granskog.

Parkslide verkar vara ett elände så jag hoppas att det inte dyker upp fler om det är det jag har..

Anmäl
2019-06-12 08:08 #6 av: Sindri

Ja, de kan tydligen se lite olika ut, det kanske finns fler sorter än parkslide och jätteslide. Du får hålla kolla på den helt enkelt och se när det kommer blommor. Kolla mer här

https://www.youtube.com/watch?v=UCdqXk_4kg8

Där säger de att de har hjärtformade blad och det ser ju inte din ut att ha. Du kanske kan ta med en stjälk till en handelsträdgård och fråga helt enkelt.

Anmäl
2019-06-12 10:08 #7 av: Caeli

Tror inte det är parkslide. Då hade det troligen funnits flera płantor runt omkring.

Tycker mera att det ser ut som rotskott av något slag. Kan komma från något träd eller buske som antingen finns i närheten eller har funnits.

10% av livet är underbart, 10% är svårt, 80% är vad du själv gör det till.
Anmäl
2019-06-12 11:27 #8 av: Florine

Min växtkunnige morfar tror att det är en Paradisbuske eller Rosenpraktkry! Den senare har jag sett kan ha rödaktiga blad. Spännande! 😀 Det hade varit trevligt om det var en sådan! Ska låta den vara nu och se hur den utvecklas.

Anmäl
2019-06-12 11:44 #9 av: Sindri

Det vore ju fint om det vore så väl. Håller tummarna! Glad

Anmäl
2019-06-12 11:46 #10 av: Florine

Tack för er hjälp! 🌸💐

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.