Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat

Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Ohyra, skadedjur och sjukdomar

Sjukdom - hägg?

2019-06-10 15:59 #0 av: kattöga

La in frågan på Svensk Natur iFokus, men provar här också:

Vet någon här vad vårt träd, som vi utgår ifrån är hägg (med ljuvligt doftande blomklasar i år), har drabbats av? Och vad vi, i så fall, kan göra åt det?
Jag har sökt på internet utan att hitta något...

Trädet upptäckte vi för ett år sedan, det är fortfarande litet. Jag gissar att det började växa fram hösten 2017, då vi grävt och fixat i marken inför monteringen av ett hus alldeles intill.

Trädet är jättefint där det står nu, precis intill en liten "patio-plats" med trädgårdsbord och -stolar, så vi vill helst att trädet får stå kvar och skulle bli ledsna om det är en allvarlig sjukdom den drabbats av och måste tas bort.

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl
2019-06-10 19:54 #1 av: Codonopsis

Jag skulle inte oroa mig alls, kanske någon typ av ohyra men häggen klarar det.  Ingen anledning att ta bort trädet, de har ju överlevt i tusentals år och dukar inte under i första taget. Träd är inte försvarslösa mot inkräktare och ju bättre  de mår dvs har vatten och näring desto bättre är de på att försvara sig. Vattna vid torka och håll rent från ogräs runt trädet så fixar det sig.

Anmäl
2019-06-10 20:06 #2 av: Pyttelite

Skulle gissa på gallkvalster och det brukar inte ta död på några trän däremot ser det lite konstigt ut.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2019-06-11 12:29 #3 av: kattöga

#1 Tack, det låter hoppfullt! Nu är grundvattennivån så låg här där vi bor, så vi får hushålla med vattnet (egen brunn). Men vi ska göra vad vi  kan för att få trädet att må bra , en extra slurk vatten då och då! Ikväll och imorgon väntas regn, tack och lov, naturen behöver det nu.

#2 Tack, ja, när jag googlat runt lite på gallkvalster gick det lättare, framför allt om jag googlade på engelska (gall mites + bird cherry tree)! Och visst är det gallkvalster! 
Det finns uppenbarligen inte mycket att göra just nu, om man inte vill ta bort hela trädet. Men här ikring har jag inte sett något annat häggträd, och kvalsterna är tydligen trädspecifika, så förhoppningsvis mår vår hägg bättre nästa år igen.

Tack för hjälpen, båda två!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!    /   Catta-Y

Meeow! 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.