Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Ympa fruktträd!

2019-03-06 12:52 #0 av: Sarakechi

Hejsan! Har ett Signe Tillish-träd i min trädgård som jag gärna vill berika med nya sorter. Är det möjligt att ympa in päron,plommon, aprikos och körsbär på samma träd?
Hur gör jag detta på bästa sätt? Och framförallt, när skall detta ske?
Kan få tag på material att "direktympa" med.

Hur är det med rötan? Signe är ju dessvärre känt för att ge ful skorv på frukten, gäller detta enbart äpplena, eller kommer annat ta skada?


Tack på förhand.


Anmäl
2019-03-06 13:19 #1 av: Tant Grön

Plommon, aprikos och körsbär är stenfrukter och går inte att ympa på äpple. 
Päron går, det har jag själv gjort. Har också ympat päron på rönn. 
Man kan ta ympris nu och slå in i fuktigt tidningspapper och sen en plastpåse om. Detta förvaras i kylen tills det är dags att ympa, när saven börjar stiga.

Anmäl
2019-03-06 13:54 #2 av: Sarakechi

#1 Tack så mycket för ditt svar :)
Då får jag gå på lite jakt och samla pinnar först låter det som ;)

Anmäl
2019-03-07 17:03 #3 av: Lillräkanf

#1 intressant jag trodde att man bara kunde ympa på av samma släkte... Men det är altså tillochmed familj som går då?

Anmäl
2019-03-07 17:54 #4 av: Tant Grön

#3 Jo det går, har ju själv gjort det. Men rönn/päron sägs inte fungera så många år. För mig växte dom ymparna bra i två år, men sen bodde jag inte kvar där, så jag fick tyvärr inte se någon frukt.
Kvitten har jag för mig skall gå också att ympa med både äpple och päron, men det har jag inte provat. Tycker det är både lätt, billigt och roligt att ympa. Har man någon vildapel i närheten så kan man ju prova att ympa på någon god sort.
Jag brukar sätta en plastpåse med ett litet lufthål över ymparna. Har märkt att fler tar sig då. Sist tror jag att alla tog sig.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.