Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård

Övrigt utan anknytning till trädgård

Lönsamt att odla

2019-01-29 21:06 #0 av: Huset-Anubis

Hej! Jag har köpt hus med stora möjligheter till odling. Nu kliar det i fingrarna och jag längtar till våren. Det blir en del klassiker och pumpor för att det är kul. Men jag undrar vad som är lönsamt att odla. Inte för försäljning utan helt för eget bruk. Vad är klimatsmart att odla hemma utan att bespruta. Rucculasallat blir det eftersom jag äter det i princip varje dag det blir lite klassiker och pumpor för att det är kul. Men vad är värt att odla hemma rent miljömässigt och ekonomiskt.

Anmäl
2019-01-29 22:22 #1 av: Zepp

Beror på vilken jord du har.

Iallafall så har jag odlat rödbetor och majrovor med stor framgång.

De växer nästan som ogräs.

Potatis funkar ju nästan överallt.

Persilja och rädisor.

Aså det lönar sig knappast, men det är rätt trevligt att skörda egen persilja, rädisor och plocka en och annan rödbeta/majrova.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2019-01-29 23:17 #2 av: Sindri

Åh, grattis, vad härligt med mycket odlingsmark. Förstår att det kliar i fingrarna men ett gott råd är att inte börja med allt för mycket på en gång. Du behöver lära dig var olika  växter trivs bäst.

Rent miljömässigt är det väl paprika och potatis som lönar sig eftersom de är de mest besprutade i sina kategorier.

Lätt att odla är också squash, vitlök (skall sättas sent på hösten dock), potatis, jordärtskockor (skördas våren efter), tomater och gurka, och då inte slanggurka utan de mindre, knottriga som är goda att äta som de är eller läggas in.
Inte att förglömma "perenner" som  jordgubbar, smultron, bärbuskar, fruktträd, vindruvor och örter som är tacksamt, bara att torka och spara hela vintern.

Grönkål har jag inte provat än, men är sugen. Det sägs att den kan man plocka under snön.

Anmäl
2019-01-30 09:07 #3 av: Tant Grön

#0 Det beror ju på var i Sverige du bor, vilken jord du har, finns det mördarsniglar?
Det beror ju också på vad du gillar och kommer att använda, vad du kan ta hand om och förvara. Har du t.ex. jordkällare, så är egen potatis så mycket godare än den köpta. Squash är lättodlat om du inte har mördarsniglar. Den går bra att laga och frysa in om du har plats, den är ju dyr på våren. Har du växthus?
Ruccola, som du nämner kan man lätt odla inne. Den är också lätt att ta frön från.

Anmäl
2019-01-30 09:35 #4 av: Caeli

Om tanken är att ni ska behålla huset och trädgården i många år framöver så satsa på fruktträd och bärbuskar tex äpplen och plommon, röda och svarta vinbär. Även rabarber är sådant som återkommer och troget ger skörd med väldigt liten arbetsinsats!

Potatis har jag slutat odla. Tycker inte resultatet är värt allt arbete+kostnad som man lägger ner. Potatis är billigt att köpa, speciellt nypotatis (min egenodlade varade aldrig längre!😄).

Lök odlas inte heller här. Man köper sättlök, stoppar ner dem i jorden och plockar sedan upp samma lökar fast större! 🤔 Nej, lök är billigt!

Sedan finns ju massor av olika grönsaker. Pröva dig fram, men gå inte ut för hårt utan kom ihåg att det ska vara roligt att odla!

10% av livet är underbart, 10% är svårt, 80% är vad du själv gör det till.
Anmäl
2019-01-30 10:16 #5 av: Tant Grön

#4 Jag brukar köpa sättlök billigt i invandraraffärer och sätta tätt. Så skördar jag den späda löken som salladslök. Obesprutat och väldigt gott.

Anmäl
2019-01-30 11:45 #6 av: Caeli

#5 Jag har några tuvor med piplök. Är ju ungefär som en perenn salladslök!🙂

10% av livet är underbart, 10% är svårt, 80% är vad du själv gör det till.
Anmäl
2019-01-30 11:48 #7 av: Tant Grön

#6 Piplök hade jag på min balkong för många år sedan. Den blommade så fint och satte frön. Så kom det en massa blåmesar som gillade fröna. Glad

Anmäl
2019-01-31 15:24 #8 av: Huset-Anubis

Tack för alla svar. Jag har köpt in massor av fröer men flera av varje sort. Det blir fyra olika sallader, fyra olika ärtor/bönor. Det är inte så svårt att lyckas med. Vi har inte mycket mördarsniglar så jag kommer odla squash. Sedan har jag valt några utmaningar mer som ett projekt för mig och min dotter. Melon och pumpa. Potatisen borde ju vara bra att odla ur ekologisk synpunkt men jag håller med om att det inte blir särskilt lönsamt jag har försökt förut men det har blivit en ganska mager skörd i förhållande till kostnaden. Tror jag hade fel jord. Några plantor blir det mest för att ha till midsommar. Trädgården är stor ca 3000 kvm med mycket fruktträd och bärbuskar. Mycket är jord som inte går att odla på men det finns ett gammalt trädgårds land jag ska försöka väcka liv . Där har varit ett gammalt växthus som blåste ner i en av stormarna. Min man har som projekt att bygga upp det igen. Sedan kommer jag bygga odlingsbänkar för sallad, morötter, och andra klassiker som jag vill ha skörd på.

Anmäl
2019-01-31 15:40 #9 av: Huset-Anubis

Från förra våren, äppelträd, smultron och hallon

Anmäl
2019-01-31 15:42 #10 av: Huset-Anubis

Anmäl
2019-01-31 15:42 #11 av: Huset-Anubis

Anmäl
2019-01-31 15:42 #12 av: Huset-Anubis

Anmäl
2019-01-31 15:44 #13 av: Huset-Anubis

Vinbär, krusbär och äppeltäd

Anmäl
2019-01-31 15:46 #14 av: Huset-Anubis

Äopelträd, vinbär och krusbär

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.