Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdens byggprojekt

Torvblock som "byggstenar" i trädgården.

2018-08-21 22:40 #0 av: Exmoran

Har tänkt förvandla en del av trädgården, som är ganska platt, med hjälp av torvblock och ev stenar (bor så att jag har tillgång till kalksten). Tar gärna emot tips eller bilder på hur andra har löst detta. Det är ju väldigt dyrt med torvblock i handeln, vilket leder till frågan om var man kan köpa dem lite billigare. 

Anmäl
2018-08-22 10:15 #1 av: Codonopsis

Jag har använt mig mycket av torvblock i trädgården främst därför att surjordsväxter är mitt stora intresse i trädgårdslivet.

De håller fukt relativt bra och torv har lågt pH så det passar utmärkt för den typen av växter. De är dyra och jag tror det är näst intill omöjligt att hitta billiga torvblock, brytningen av dem är kostnadskrävande.

Det finns både för- och nackdelar med torvblock. De bör sågas och formas när man sätter dit dem för att få till mjukare former, annars ser de enbart fyrkantiga och stela ut.  De bör aldrig sättas i närkontakt med t.ex. en gräsmatta för då växer gräset in i blocken och förstör dem. De får heller aldrig sättas på platser i gassande sol för då spricker de sönder och får inte den trevliga moss- och ljung påväxten. Denna sommar har jag fått en del torkskador trots att planteringarna finns i en woodland miljö.  I tider av torka ger sig koltrastarna på och hackar sönder blocken när de inte hittar mat i naturen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.