Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Gräsmattor, grovplanering och gödsling.

Förbereda för gräsmatta

2018-07-07 12:53 #0 av: fridelfina

Har en tomt som fått "sköta sig själv" sen vi byggde hus och grovplanerade ytan. Nu är det diverse egenfrösatta växter, som gråbo, "fuskprästkragar", rödklöver, maskrosor, tistel, olika strågräs mm. Hur gör man bäst inför att vi kör ut gräsmattejord och sår gräsmatta? Jag pallar inte att gå och rycka allt som inte ska vara där då det är massor!

Jag skulle vilja plasta in hela marken, ca 300 kvm, ett tag så att allt under dog och sen lägga på jorden. Men är det överdrivet? Finns annat sätt? Jag förslog för maken att vi skulle fixa en jordfräs och köra över allt med men det går inte då det inte är tillräcklig jordmån, det är sten under.

   
Anmäl
2018-07-08 03:16 #1 av: annia1

Det här med växter är inte min grej. Med tanke på det väder vi har så är mitt förslag att du går till en riktig trädgårdshandlare eller granngården på din ort och frågar dom om råd både vad gäller ogräset, men även om det ens är ide att anlägga gräsmatta om du nu planerar för det i år..

För ska man anlägga gräsmatta så måste man vattna under en längre period. Med det väder vi har så blir det mer än normalt. Och om du inte har bevattningsförbud på din ort så räkna med att du kan få det och då dör ju den nya gräsmattan. Kolla med din kommun om dom räknar med att det ev ska bli. Så planerar du för en gräsmatta i år så kanske du får tänka om.

När det gäller det ogräs du har. Fråga även hur du ska göra med det, du kan ju ta en bild på hur det ser ut nu. Men för min personliga så skulle jag bara se till att få bort blomstänglarna som finns sen bara klipp ner resten med tex en kantsax. Sen ta det vartefter det kommer upp nytt när gräsmattan börjat växa. För även ha i åtanke att när du lägger på ny jord så är risken rätt stor att du får med en del ogräs från den jorden. En stark bra gräsmatta hjälper till att hålla ogräs borta.

När det gäller fuskprästkrage och rödklöver det skulle jag inte göra nåt åt. För som det är så ger det näring åt humlor och bin.

Jo en sak du säger att du inte pallar att rycka. Om du verkligen vill försöka få bort det så räcker det inte med att rycka eftersom du då lämnar rötter kvar. Så då är jobbet i stort sett ogjort.  Utan du måste då använda tex maskrosjärn eller nåt annat verktyg och du får ta de en och en så du får med så mycket rötter du kan.

Played for a fool!

Anmäl
2018-07-08 21:54 #2 av: fridelfina

Tack för ditt långa svar! Jo, det är varmt så jag vet att det inte är läge nu. Ville bara kunna planera och förbereda för en sen augustisådd. Men det låter ju bra att en gräsmatta kan vara dämpande i sig själv, det visste jag inte Tummen upp

Det med att rycka, det är ju därför jag inser att jag inte kommer att lyckas med det! Men jag får göra som du föreslår, prata med tex granngården om tips på vad jag kan göra med hela projektet!

   
Anmäl
2018-07-08 22:20 #3 av: annia1

Jo är gräsmattan bra skött så håller den en del ogräs borta. För då får inte ogräset kraft helt enkelt. 

En sak jag kom på senare. Vad jag kan komma ihåg så bör man nog köra med jordfräs innan man börjar på med  gräsmattan, men du skriver att det inte går hos er då ni har sten. Så oavsett vilket sätt ni kommer välja så kommer ni få göra mer än normalt.

Så ett alternativ, även med tanke på det väder vi har. Nåt som jag nog själv skulle satsa på. Att köpa hem ordentligt med jord och lägga på, men sen köpa färdig gräsmatta på rulle och lägga ut. Du får visserligen vattna den också till en början, men gräset är ju  redan etablerat/uppväxt så den har större chans att klara även den sortens väder vi har nu. Är ju ingen som vet hur länge detta kommer vara.

Played for a fool!

Anmäl
2018-07-18 20:34 #4 av: fridelfina

Tack det är nog ett väldigt bra tips, som du skriver så är ju gräset etablerat redan!

   
Anmäl
2018-07-20 19:48 #5 av: Lonaa

Jag skulle skippat anläggning av gräsmatta denna säsongen, faktiskt. Det kommer att dröja länge innan balansen är återställd efter den här extrema torkan. En ny gräsmatta, vare sig den är på rulle eller man sår gräsfrö, är ganska känslig och behöver som sagt vattnas mycket.
Med andra ord, det är rätt stor risk att du lägger ner både tid, pengar och massa arbete till ingen nytta alls.

Matte till jaktlabben Nikka och cairnterriern Charlie
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.