Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Vresros.

2018-05-31 10:17 #0 av: [Rhonda]

Gick en lång runda igår för att se om jag kunde hitta lilla katten Lillis som försvann i branden i söndags. (här på min gata, Dahlborgsg i Nybro.) Varje dag har jag varit ute o letat efter henne.

Men i alla fall så tog jag bilder på de underbart doftande vresrosorna. De är inte inhemska här o de som är förvildade håller på att tränga ut den naturliga floran. 

Anmäl
2018-06-03 12:05 #1 av: Maria

Jag bara älskar Vresrosor men har också hört att de är ett otyg.

I min rabatt på utsidan har jag tre sorter. Bland annat den dubbla du visar på bild och en vanlig enkel plus en vit. De har tagit över rabatten fullkomligt men jag låter det vara så. GladDe är så tacksamma för man kan klippa dem när som helst och hur hårt som helst. De kommer tillbaka lika fina.

/Maria

 

Anmäl
2018-06-03 22:00 #2 av: Pyttelite

Problemet med versrosen är inte att man planterat den i sina villaträdgårdar.

Jag tycker själv att doften är härlig en varm sommar- dag eller kväll.

Problemet blev när man trodde att vresrosen skull kunna binda jord och sand vid kustnära stränder.

Det var då det spårade ut!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-04 07:44 #3 av: [Rhonda]

#2 Just precis! Tyvärr så hjälper det inte att ta bort alla från ständerna om de finns kvar i trädgårdarna, 

http://supermiljobloggen.se/nyheter/2015/07/norge-forbjuder-pobelvaxter

Anmäl
2018-06-04 08:05 #4 av: Pyttelite

Fast det är inte från trädgårdarna de spridits utan genom medveten utplantering som sedan gått snett. Rosorna har använts för att binda sanden.

Det är skillnad på hur lupiner och vresrosor kommit att bli invasiva arter.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2018-06-04 08:22 #5 av: [Rhonda]

#4 Jo, det känner jag till.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.