Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter

Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Lökar och knölväxter

Hur odlar man potatis?

2018-05-29 15:53 #0 av: [Gnagare2]

Är det svårt? Med risk för att låta väldigt okunnig nu,men jag har äntligen plats för att odla lite vad jag vill,och  vill gärna odla egen potatis,bland annat.

I vilken jord trivs potatisen bäst i?  Förodlar man i hink först?  Berätta allt ni vet om att odla egen potatisGlad Bör kanske även nämna att jag bor i Norrland. Är det för kallt för potatisen häruppe?  Eller går det bra att odla i allafall?

Anmäl
2018-05-29 16:04 #1 av: Hayabusa

Skulle vilja påstå att det är enkelt. Skaffa/köp sättpotatis och låt dem "förgro" dvs det kommer utväxt på dem. Har du förvarat potatis hemma i skafferiet ett tag så vet du vad jag menar. Sedan är det bara att plantera i jord, lämplig temp gissar jag runt 8-10 grader. En decimeter under jord och "lagom" avstånd :)

Du behöver inte förgro potatisen, men det snabbar på processen så klart.

Anmäl
2018-05-29 16:05 #2 av: Maria

Norrländska mandelpotatis som är så gottSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2018-05-29 16:08 #3 av: satsuke

Ja, det är enkelt att odla potatis! Det finns många olika sorter, så det kan vara värt att fråga när du köper så du får en sort som passar där du bor.

Potatisen vill inte ha för kraftig "fet" jord utan mer mager jord. T ex: om man har för mycket gödsel så blir det inga potatisar utan bara blast...

När plantorna har kommit upp en bit så brukar man kupa upp jord runt plantorna i rader.

Anmäl
2018-05-29 16:12 #4 av: Hayabusa

Mitt förslag på sort är Bintje. De är väldigt lätta att sköta/odla.

Anmäl
2018-05-29 16:13 #5 av: Maria

Här kommer en kort video

https://www.youtube.com/watch?v=kZvjKF8VKXs

/Maria

 

Anmäl
2018-05-29 16:54 #6 av: [Gnagare2]

Tack för alla tips!

 Jag tittade runt på lite youtube videor i detta ämne och i en video sa dom att man inte ska köpa sättpotatisen i vanlig matbutik. För då kan det spridas sjukdomar till jorden. Stämmer detta? 

Var ska jag köpa sättpotatisen  om inte i vanlig matbutik? Vad tror ni?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.