Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar

Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsdesign, -trender och -prylar

Trädgårdsväxter på 60-talet?

2017-12-29 17:49 #0 av: tk1971

Vi köpte ett litet tegelhus byggt på 60-talet förra året. Nu i höstas gjorde vi om dräneringen i källarplanet och lite diverse andra arbeten som medförde att vår trädgård nu är nästan tom på växter och gräsmattan är täckt med sand/grus pga att maskiner har kört där. Vi måste alltså börja om från början när det gäller trädgården.

Jag har funderat på hur man egentligen planerade och designade trädgårdar på 60-talet. Vilka växter var populära? Ja, barrväxter förstås, men vilka andra perenner? Hur tänkte man vad gäller "rum" och indelningar i trädgården? 

Vår tomt är lite drygt 1000 m2 stor och marken består av sand (småländska sjöplatån). Mikroklimatet på framsidan av huset är ganska varmt och gynnsamt, tror att vi har klimatzon 4 där. På baksidan av huset - där största delen av trädgården är -  gissar jag att zon 5 är mer realistisk. En begränsande faktor är att vi har jordvärmerör nedgrävda på baksidan av huset, dvs inga växter med stora och kraftiga rötter kan planteras där. 

Anmäl
2017-12-29 18:42 #1 av: parsley

Jag vet ärligt talat inte om man tänkte så mycket i rum och indelningar av trädgården på den tiden. Det känns mer som något som förekom i slotts- och herrgårdsträdgårdar planlagda i början av 1900-talet eller tidigare alternativt  har blivit modernt de senaste åren.  

Jag tror det finns lite olika linjer när det gäller 60-talsträdgården. En del trädgårdsägare odlade en hel del för husbehov. Man hade nog inte upphöjda bäddar eller pallkragar som är vanligt idag, utan man odlade direkt i jorden och odlade t ex  potatis, jordgubbar, smultron, morötter, lite sallad, rödbetor och ärtor. Även luktärtor förekom. Hade man tillgång till en äldre trädgård hos t ex släktingar så kunde det hända att man plockade mormorsväxter därifrån till en perennrabatt och kanske tog med sig en syrenbuske. Det är mycket möjligt att man hade bärbuskar t ex krusbär och vinbär och några fruktträd lämpliga för odlingszonen, samt rabarber och gräslök. Stenpartier med stenpartiväxter kan också ha förekommit. 

Den lite mer trendkänslige trädgårdägaren lade kanske mer fokus på barrväxter, rabattrosor, bar jord och en fin gräsmatta. Lättskött var nyckelordet och man hade säkert inget emot att använda konstgödsel och bekämpningsmedel. 

Se om du kan hitta några gamla trädgårdsböcker på biblioteket eller på loppis om du vill ha inspiration. Hittade det här när jag googlade.  
http://www.alltomtradgard.se/topic/tradgard-i-60-talsanda-175465/


Anmäl
2018-01-10 13:32 #2 av: Maria

Vårt radhusområde byggdes 1961 och hela området var översållat till för några år sedan av övervuxna tujor så det har nog varit ganska populärt.

/Maria

 

Anmäl
2018-01-10 14:06 #3 av: tk1971

Tack för svaren. Nu har jag kollat runt på nätet och beställt fem böcker från antikvariat. De kom ut på 60- och 70-talen och handlar om trädgård och trädgårdsväxter ur olika aspekter. Ska bli intressant att läsa dem.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.