Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Annat som lever

När är Physalis mogen ?

2017-10-29 16:10 #0 av: beem

Jag köpte Physalis i affären i våras  och sådde fröerna från dem. Själva kapseln med frukten är nu ganska gul. 

Hur vet man när den är mogen. Ska den öppna sig själv då den är mogen eller lossnar den då den är mogen ?


Anmäl
2017-11-10 20:03 #1 av: Pyttelite

Hur har det gått med frukterna har du smakat och är de mogna nu?

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-11-10 20:57 #2 av: beem

Ja nu har de börjat falla ner.  De öppnar sig inte men verkar vara klara  och har rätt färg.  De är jättesmå, ung som en grön ärta, och smakar just ingenting. Jag tror att blomning /frukter kom igång för sent och fick för lite sol under mognad.

Plantan mår än så länge jättebra så jag hoppas den klarar vintern i vanlig rumstemp. Om den inte gör det ska jag så nytt och då tidigare än i fjol.


Anmäl
2017-11-10 21:33 #3 av: Pyttelite

Om man tar frön från "egna" plantor är det inte säkert att egenskaperna blir exakt samma som moderplantans.

När det gäller kommersiella frukter är det inte säkert att förökning sker via frösättning. Det kan ske via andra varianter som t ex skott eller annan typ av förökning. Då får man en exakt genetisk kopia med samma egenskaper som moderplantan.

Oavsett är det alltid roligt att få frukt på de egna plantorna och speciellt att få smaka. Det är mycket som kan gå snett från frösättning till färdig frukt.

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-11-15 21:03 #4 av: Kirnzy

Jag tar dom när kapseln prasslar, då är dom oftast stora och mogna, iallafall på de sorter vi har köpt, och om dom har rätt förutsättningar.

Anmäl
2017-11-16 09:54 #5 av: beem

#4  Det stämmer som du säger att man ska ta den då kapseln prasslar. Jag har upptäckt att de hinner bli övermogna, nästan lite skrumpna, om man väntar tills de faller av. De första som föll av var fina men det var nog bara tur. 


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.