Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

trivsel i rosrabatt

2017-09-05 12:18 #0 av: GardenTourist

vad trivs i samma rabatt som rosor?

Är det surjordsväxter man säger då, som jag ska söka efter?

jag har planterat rosor, ormbunkar och vivor i samma rabatt nu i somras. Hoppas de kommer trivas.

Anmäl
2017-09-06 08:23 #1 av: Bjornen

Rosor är normalt kalkföredragande och vill ha lerjord (vresros och i viss mån pimpinellros växer bra även i sandjord). Några surjordsväxter bör inte planteras tillsammans med rosor. Rosor är normalt solälskare. Ormbunkar trivs i skugga och ingen trivs i soligt läge. Vivor är normalt lundväxter som trivs i lövskogar med ljust läge på våren och när lövet har spruckit ut och därför trivs de heller inte i soligt läge. Några alpina vivor växer normalt i soligt och öppet läge och några är kalkskyende. Dessa vivor finns inte normalt i handeln och är svårodlade och har speciella krav som inte rosor vill ha.  

Anmäl
2017-09-09 19:23 #2 av: GardenTourist

Vad passar fint och bra ihop med rosor ? Förutom lavendel ☺️

Ormbunkar kommer alltså inte trivas ihop med rosor menar du? 🙃

Anmäl
2017-09-11 10:48 #3 av: Bjornen

Rosor och ormbunkar har så olika krav på växtförhållanden att de inte trivs på samma ställe. Båda kanske överlever i gassande sol eller i absolut skugga. Men du får bara bara en av de som trivs och är fin. 

Anmäl
2017-09-11 16:07 #4 av: GardenTourist

#3 vad trist. vet inte vad jag ska ha vid rosorna nu.Funderar

tips? vill fylla ut med något.

Anmäl
2017-09-11 23:32 #5 av: Halvdansken

Nävor brukar fungera.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-09-13 09:56 #6 av: Bjornen

Nävor utom blodnäva är skuggföredragande växter. Till rosor väljer man solälskande växter. Sammetsblomster (Tagetes) har en biologi som gör dem särskilt lämpliga till rosor.  Man väljer lämpligen växter som trivs i samma jord och ljusförhållande när man blandar växter i rabatter. Det finns dock en del växter som genom dess lite djupare biologi trivs eller vantrivs med varandra. Men det är mycket komplicerat och väldigt okänt. 

Anmäl
2017-09-13 13:32 #7 av: GardenTourist

# bjornen, har för mig att sniglar gillar tagetes. vet inte om jag vill ha tagetes där under.

Lavendel? hur funkar det.. Rosor o lavendel brukar ju gå bra ihop

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.