Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Krukväxterna (jorden) luktar illa

2017-08-18 13:07 #0 av: PhatTrance

Har varit på semester i 2v och min bror har varit hemma hos mig och vattnat mina stora jättefredskallor. Det verkar som att han vattnat dem lite väl för mycket då krukorna låg på 1-2 decimeter vatten när jag kom hem.  Det stank verkligen avlopp om växterna när jag kom hem. 

 Lukten försvann när all gjord torkade upp, men kom tillbaka igen igår när jag vattnade dem för första gången efter att jag kommit hem från resan. 

Någon som har tips på hur jag kan bli av med lukten?  Orkar verkligen inte att plantera om alla mina växter (ca 20 st). 

Tänkte prova med att duscha av alla mina plantor ett par gånger så att skiten "rinner" ur krukan , men är inte helt säker på att det kommer att fungera.

Anmäl
2017-08-18 13:11 #1 av: Maria

Lukten kommer säkerligen från jorden som behöver torka upp. Hur plantorna reagerar på det har jag ingen aning om så jag tror ändå att omplantering är det som gäller.

/Maria

 

Anmäl
2017-08-18 13:25 #2 av: PhatTrance

Tack för ett snabbt svar.  tror du att jorden kan förstöras så pass fort? Växterna har ju bara varit övervattnade i ca en och en halv vecka.

Anmäl
2017-08-18 13:29 #3 av: Maria

Egentligen låter det ju väldigt kort tid om man tänker efter.
Kan du inte kolla rötterna i en kruka för att se om de blivit dåliga ?

/Maria

 

Anmäl
2017-08-18 16:39 #4 av: mariatingsund

Rötterna behöver syre och om de står i vatten mer än 24 timmar då börjar de ruttna.  Du måste nog ta upp dem ur krukan och skölja av all jord, då ser du, jag tror inte man kan rädda sådana växter. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2017-08-20 08:10 #5 av: Bjornen

Mycket viktigt att rötterna får torka ur och ta bort dem ur ytterkrukorna så att de verkligen får torka ut och vattnet rinner ur helt och hållet. Undvik att plantera om dem om rotsystemet skadats bör de få stå i fred. Omplantering nu extra olämplig mot hösten. Ta någon blompinne och stick ner försiktigt i krukan så att syre kommer ner i jorden. Att skölja rötterna mycket olämpligt, de ska torka ur istället. Dålig lukt beror på syrefri nedbrytning och då bildas svavelväte.

Anmäl
2017-11-30 14:01 #6 av: [Roe Deer]

Åh vilken lycka att jag fann detta inlägg då jag lider av samma problem! Tack för all spridd kunskap! Luktar surt piss hemma hos mig, verkar vara från en växt som utsöndrar denna doft (monstrera) + att den skjutit skott. Kanske för mkt vatten på för kort tid. Ska prova att ta mig an era tips också gällande att lufta rötterna! 

Anmäl