Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Förnya/så om jordgubbslandet.

2017-08-17 16:39 #0 av: VampireGirlElvira

Skriver här också.

Jag och min man har ett stort jordgubbsland härhemma, men vi måste förnya/så om jordgubbslandet på ett bra sätt.
Hur gör man det?

Min svärfar har inte sått om jordgubbslandet på över femton år.
Det har börjat att växa hallon och annat skit som inte tillhör jordgubbslandet.

Jag kan tyvärr inte hjälpa till med det som ni vet med min rygg, men min man och svärfar hade tänkt fixa till den innan vintern kommer.

Anmäl
2017-08-18 07:12 #1 av: VampireGirlElvira

Ingen som vet?

Anmäl
2017-08-18 11:16 #2 av: Bjornen

Jordgubbar sår man normalt inte. Man tar vanligen revplantor och helst bara den innersta på varje reva. Vänta tills de fått rötter och sätt dem i landet. Bör inte sättas på samma ställe utan välj en ny plats för jordgubbarna.

Anmäl
2017-08-18 18:42 #3 av: VampireGirlElvira

Det är ganska mycket sk*t som också finns i jordgubbslandet.
Vi har hallon, vildblommor (vet inte vad dom heter), brännässlor och smultron där, och det är inte så roligt att plocka bort det hela tiden.
Så det är därför jag frågar. : )

Anmäl
2017-08-18 21:31 #4 av: Åsa S

Jo fast då gör du ju som Bjornen skriver du gräver iordning ett nytt jordgubbsland där du inte har en massa ogräs, man bör inte odla jordgubbar hela tiden på samma plats utan man måste byta plats ibland pga av jordtrötthet, sjukdomar mm. som finns i jorden. Så hitta en ny plats gräv iordning och plantera nya plantor och lägg nått mörkt och tjockt över den gamla växtplatsen och kväv allt som växer där alt. gräv upp och rensa jorden från allt, jordgubbsplantor, ogräs, rotbitar mm.

Anmäl
2017-08-19 10:51 #5 av: Maleficum

#4 Hur ofta bör man byta plats? Har ett perfekt ställe för mina jordgubbar där de stormtrivs och ger massor av gubbar och har haft så sen jag fick mina första plantor (för kanske 6-7 år sedan). Verkar inte ha några sjukdomar och de "gödslas" med både akvarievatten och kanintoa avfall.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-08-20 07:57 #6 av: Bjornen

Normalt odlar man jordgubbar i omkring 4 år, som kan möjligen kan ökas något. Efter 4 år sjunker skörden av varje planta och därför bör de förnyas. Lämpligen planterar man nya plantor varje år och förnyar delar av landet varje år.

Anmäl
2017-08-20 09:38 #7 av: Maleficum

#6 Mina växer lite "hej vilt" så de har nog förnyat sig själva en hel del (eftersom jag låter revor och nya plantor vara, förutom de plantor jag tagit med till landstället för något år sen). Landet är kanske ca 3x2 meter stort och förra året gav det över fyra liter (är främst min fiskvakt som plockar då jag sällan är hemma när de är mogna så mycket hinner förgås också mellan hennes besök), tillräckligt för henne och barnen att både äta och göra sylt av iaf. I år var det rätt torrt så var lite sämre men min svägerska plocka iaf två liter när hon var över.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-08-22 07:26 #8 av: Bjornen

Bra plantor kan ge en skörd av 1 liter per planta. Ett land på 3x2 meter borde kunna ge 20-30 liters skörd. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.