Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever

Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Annat som lever

Equisetum, Skavgräs?

2017-08-04 20:56 #0 av: gummimamma

Har precis köpt en Equistum Japonicum och vill ha reflektioner från andra som har eller har haft denna växt. Sprider den sig mycket? Är den lättskött? Vad ska jag tänka på?

Anmäl
2017-08-05 07:19 #1 av: Codonopsis

Det du skall tänka på är att inte plantera ut den i trädgården eller kasta avfall av växten ut i naturen. Jag antar att det är Equistum hyemale skavfräken som avses. Växten är en nära släkting till det invasiva och avkydda ogräset åkerfräken som är omöjligt att bli av när det väl etablerat sig.

Vill du absolut odla växten så gör det i kruka där du har kontroll. 

Anmäl
2017-08-05 09:00 #2 av: Bjornen

Equisetum japonica är en art som är mycket lik vår vilda skäfte eller skavfräken ( E. hyemale) och är svår att särskilja arterna från varandra och dessutom lite oklara skillnader. Skäfte är en mycket viktiga kulturväxt som användes rikligt att rengöra särskilt mjölkkärl. Troligtvis är E. japonica en mera utpräglad vattenväxt än vår vilda skäfte. Skäfte växer ofta på sandmarker i närheten av sjöar och tjärnar eller där det är högt grundvatten. Alla våra Skäft-tjärnar eller Skift-tjärnar berättar att där finns skäfte.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.