Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor

stockrosor

2017-08-04 13:29 #0 av: Djurälskaren#4

någon som har testat att ta frön från stockrosor (alltså sådana stockrosor som man kan ha flera år) tar gärna emot tips om detta!

Anmäl
2017-08-04 14:36 #1 av: NatasjaHemby

Det är väldigt enkelt att ta frön från stockrosor. Så fröna under sommaren så att de hinner bilda en planta under första året. De blommar sedan året därpå.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-08-04 14:38 #2 av: Djurälskaren#4

#1 okej och vart förvara jag plantan under vintern? 

Anmäl
2017-08-04 14:41 #3 av: NatasjaHemby

Aha, jag trodde du skulle så dem på friland. Ska du ha dem i kruka vet jag inte, men hoppas att någon annan kan svara.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-08-04 16:34 #4 av: Åsa S

Det bästa är att ha plantan utomhus har du ingen trädgård kanske du kan få gräva ner krukorna under nån buske hos nån vän så kan de stå där annars måste du hitta nått som håller en temp på runt noll grader för plantan vissnar ner helt under vintern och måste få vila så det får inte vara så varmt att de börjar växa igen efter att de vissnat ner under hösten. Själv har jag bara sått stockrosor under våren och planterat ut sedan år 2 har de börjat blomma (det finns sorter som ibland kan överraska med nån blomma redan första året vid tidig sådd men det normala är att de blommar år 2)

Anmäl
2017-08-05 09:10 #5 av: Bjornen

Stockrosor bör sås rätt tidigt på våren så plantan blir ordentligt kraftig före vintern. Lämpligen i kruka inomhus för att planteras ut på friland. Borde kunna fungera även i stora krukor, men ska grävas ner under vintern. Vanliga stockrosor är tvååriga och blommar andra året och dör sedan. Det finns dock sorter som blommar redan första året, men måste då sås tidigt på våren (februari-mars) och även sorter som är fleråriga (av vanlig stockros ofta dubbelblommande). Andra arter är fleråriga. Det är viktigt att fleråriga arter/sorter får god tillväxt innan de blommar första gången, annars får de svårigheter att övervintra.  

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.