Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Ta fröer på tomat

2017-08-03 10:16 #0 av: oh-la

Köpte fröer i vintras och satte från en fröpåse jag inte sett innan. Det var bara 12 från, men 100% groddbarhet och alla 12 plantor har gett mer tomat än jag någonsin fått på en planta innan. Det är som vindruvsklasar, med supergoda, fina tomater. Nu vet jag inte om jag kan få tag på samma påse igen nästa år, plus att jag inte sparat påsen och har ingen aning om märke, så jag tänkte ta fröer på de plantor jag har. Behöver ju ta ur en tomat och torka fröna, men hur gör jag bäst utan att fröna ruttnar? Bör jag ta från flera tomater för bästa groddbarhet eller räcket det med en?

Anmäl
2017-08-03 10:18 #1 av: Carmarino

Här är lite tips:

http://www.alltomtradgard.se/topic/ta-fro-fran-tomat-153553/

http://www.odla.nu/inspiration/spara-fron-fran-dina-basta-tomater

Har inte själv testat, men det verkar inte vara alltför svårt. Lycka till! Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-03 10:22 #2 av: Galenidjur

Jag har för mig att det bästa sättet att "spara" en favorittomatsort är att klippa sticklingar från sina gamla plantor och övervintra. Då blir de nya växterna exakta kloner av de gamla och det går snabbare att få tomater från dessa än om man helt börjar om med frön.

Det är ju oavsett mer behändigt att klippa av en stickling och sticka i vatten så den får rötter än att hålla på och pilla ut frön och torka och greja. Jag har själv tagit massa sticklingar från mina tomatplantor som jag tänker övervintra i källaren. Man har dem i små krukor så de inte växer sig så stora och sen på våren sätter man dem i större krukor så de kan växa fritt.

StjärnorMedarbetare på jattekanin.ifokusStjärnor
Lift up the self by the self,and don't let the self droop down
Because the self is the self's only friend , and the self is the self's only foe

Anmäl
2017-08-03 10:53 #3 av: Carmarino

#2 Det har du nog rätt i. Har också för mig att det inte är säkert att man får samma sort om man tar fröer från tomaterna. Hittade denna länken där det står exakt hur man gör för att föröka med sticklingar - med bilder och allt. Glad

https://farbrorgron.blogspot.se/2012/05/sticklingsforokning-av-tomater.html

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-08-03 10:55 #4 av: oh-la

Åh, smart. Kanske ska testa båda sätten :) tomater är ju galet enkla att fröså, men sticklingar låter spännande. Bor i lägenhet och har dålig möjlighet att övervintra rätt, men tar man fröer också borde man ju vara ganska sade :)

Anmäl
2017-08-04 07:49 #5 av: tk1971

Sambon brukar odla en massa grönsaker, inklusive tomater av olika slag. Jag har för mig att han bara brukar ta fröna, lägga dem på lite hushållspapper och låta dem torka. Sen är det bara att paketera och så nästa år. Däremot kan jag inte säga hur stor groningsprocent det är på dem...

Anmäl
2017-08-04 08:36 #6 av: Åsa S

Det stämmer att man kanske inte får exakt samma sort ifall det är en hybrid men ofta får man faktiskt något som är extremt lika när det gäller tomat. Är tomaten man skördar fröerna från mycket väl mogen brukar groningsprocenten vara rätt hög då har fröerna hunnit bli fullmatade. När det gäller tomat brukar man ofta jäsa frösörjan i ett glas med lite vatten några dagar i ett fönster så att gelehöljet löses upp och fröerna kan silas av för det innehåller groningshämmande ämnen + vid jäsningen förstörs en del patogener som ex. svampsjukdomar.

Anmäl
2017-08-04 08:46 #7 av: oh-la

#6, Åh! Hur gör du det? Kan du förklara lite mer detaljerat? :)

Anmäl
2017-08-04 08:48 #8 av: oh-la

#5, det behöver du inte redogöra för ;) köpta fröer brukar ha det angivet på påsen, men tar man egna fröer är det ju så gott som omöjligt att sia om.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.