Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder

Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Ta frön/ knölar av sommarblommor ?

2017-07-27 16:55 #0 av: Angeliina

Vill inte varje år köpa nya plantor av sommarblommor för dyra pengar. Därför tänkte jag att i år tänker jag åtminstone försöka mig på att ta tillvara frön och knölar. Har inte källare men nog ett kallt uteskjul / lider /förråd.

Blommorna är följande:

Skärmlavendel, krasse, dahlia, dockkrage, snöflinga, och en blomma som jag tror är ampelnejlika ( se blild) och den gråa växten som jag inte vet namnet på, stäppsalvia, lyckliga lotta.

Hur gör man egentligen?

Tacksam för svar,

Anmäl
2017-07-31 11:33 #1 av: Bjornen

Indiankrasse är ettåriga och dockkrage kan vara ettårig beroende på art. Dessa kan enkelt tas frön av som sås i vår. De är vad man kallar sommarblommor = ettåriga. Övriga uppräknade är fleråriga men tål inte frost inklusive rabatteternellen (silverfägade bladen). Skärmlavendel tål en del frost och kan nog ibland övervintra i bra zon 1-2 läge åtminstone vissa år. Stäppsalvia är perenn och härdig i stora delar av landet åtminstone i väldränerade jordar men ska stå planterade i rabatt. Dahlia är en perenn knölväxt och knölarna tål inte frost och ska övervintras torrt och svalt, men frostfritt. Övriga invintras bäst som krukväxt, men gärna svalare än rumstemperatur och ska stå ljust. 

Anmäl
2017-08-09 17:11 #2 av: Angeliina

Min krasse är en buskrasse GOLDEN GLOBE, och den har nu gjort runda bollar som jag antar att är fröhus. (bild 1) När vet man när man kan ta loss dessa fröhus för förvar?

Av min Dockrage har jag även tagit frön men är inte säker på att jag tagit rätt del.

Vilken del ska jag ta till frön, alternativ A: brun stängel, B: blomma C: vit stängel? (bild 2)

Är det inte skillnad på sommardahlia och vanlig dahlia? Och om det inte spelar någon roll kan jag alltså gräva upp knölarna i höst, eller hur? Så här ser mina dahlior ut (bild 3 )Köpt ifrån matbutiken.

Hälsningar ifrån mig,

Anmäl
2017-08-10 08:17 #3 av: Bjornen

Frön tas när de är mogna och strax före innan de flyger iväg. Vanligen säljs sommardahlia på våren som mindre plantor. Dessa är svåra att övervintra. Ät upp rötterna och köp nya i vår. 

Anmäl
2017-08-10 08:18 #4 av: Bjornen

alltså rötterna

Anmäl
2017-08-15 21:36 #5 av: beem

En blog med många fina tips för nybörjare.

http://blomster-tips.blogspot.se/

Om snöret inte håller, utan går av, är det bara att försöka med ett annat snöre. /Nalle Puh

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.