Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Dvärgsolros som skrympnar ihop

2017-07-27 16:29 #0 av: Angeliina

Hej, köpte denna mini-solros från en förmånskedja, kanske den därför är ett sekunda/dåligt exemplar.

Min lilla solros har varit konstig sedan jag köpte den, redan efter en kort tid började toppblomman att sluta sina blad kring själva blomman så att den inte gick att se. Själva blomman var vacker gula spetsiga kronblad med vacker brun mitt precis så där som dom ska se ut. Växten/ solrosen gjorde / hade 3 stycken blommor på sidan av stammen och med dem hände det samma sak. Slog ut, rekord kort tid utblommad sedan slöt sig de gröna bladen om själva  blomman. Blomman är 30 centimeter hög. Tog bort de inbladade sidoblommorna, borde jag också ha tagit bort toppskottet för att själva plantan skulle ha kunnat återhämta sig och bli normal.

Min fråga lyder: ska den vara på det här sättet eller har den nån sjukdom?

Anmäl
2017-07-27 16:33 #1 av: Åsa S

Ser helt normalt ut blommorna är utblommade och de håller på att bilda frön där i mitten håller kakan med alla solrosfröna på att bildas, du kan ta bort de gamla blommorna om du vill det är ju långt kvar på odlingssäsongen och ettåriga sommarblommor brukar sätta nya blomknoppar ifall man plockar bort vissna blommor regelbundet. Annars ser det ut som ett väldigt fint och friskt exemplar det ser man på den kraftiga platan och de fina bladen med den fina gröna färgen.

Anmäl
2017-07-27 16:59 #2 av: Angeliina

Ahaa, tyckte de var konstigt att växten blommade normalt en sååå kort tid. Brukar inte solrosor blomma länge? Är blommningsperioden för mini-solrosor kortare än för helt vanliga solrosor i allmänhet?

Anmäl
2017-07-27 16:59 #3 av: Maria

Jag tycker också att det ser helt normalt ut.

Jag har haft solrosor och vad jag minns så var själva blomningen inte så långlivad.

/Maria

 

Anmäl
2017-07-31 11:42 #4 av: Bjornen

Minisolrosor brukar bilda rikligt med sidoknoppar som blommar senare. Kan ha bilvit misskött när det gäller vattningen och då mognar plantan fortare och kanske inte orkar bilda nya knoppar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.