Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs

Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vilda växter och ogräs

Havtorn

2017-07-08 08:41 #0 av: tk1971

Jag har varit ute och rest lite i Sverige och tagit med mig några havtornsplantor hem - dvs vilda, inte odlade. 

Hur gör jag nu med planteringen och skötseln för att få dem att trivas? Jag tror att det kan vara bra med den magra sandjorden som vi har här. Jag läste nånstans att de vill ha med sig lite av jorden de växt i pga att där finns nyttiga bakterier.  Och jag tror också att de vill ha basisk jord eftersom de brukar finnas i kalkrika områden. Hur ordnar jag det? 

Anmäl
2017-07-14 09:24 #1 av: Bjornen

Havtorn växer vild i Sverige huvudsakligen från Roslagen och norrut efter kusten. Havtorn kan bli mycket spridningsbenägen i bra jord och därför sätts de lämpligen på ett magert ställe. Bör planteras i krukor så att de etableras innan de sätts på sin plats. Havtorn är skildkönad och det krävs både hon- och hanplantor för att de ska ge bär. Man brukar räkna en hanplanta på 4 honplantor.

Anmäl
2017-07-15 10:17 #2 av: tk1971

Mjo, jag vet. Jag har läst på, och havtorn har jag ju växt upp med där jag bodde förut. 

Tyvärr ser de ganska ledsna ut nu. Bladen hänger. Jag fruktar att de ska gå samma öde till mötes som de jag planterade förra gången.  Nå, vi får väl se. Jag kan ju inte göra så mycket mer nu.

Anmäl
2017-07-15 17:35 #3 av: Bjornen

Vedartade växter bör bara planteras då de är avlövade. Skugga med lövruskor och vattna 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.