Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vilda växter och ogräs

Identifiering

2017-06-18 12:12 #0 av: Annikabj

Hej!
Skulle bli så glad för hjälp att identifiera en växt som jag såg i slutet av maj. Jag har försökt på nätet men hittar ingenting. Kanske någon av alla er kunniga känner igen växten? Jag såg den nära gränsen mellan Ångermanland och Jämtland. Den växte alldeles där skogen tunnade ut intill en å. Den såg ut som någon typ av buske med små söta blommor. Det skulle vara så roligt att få veta vad det är.
Tackar på förhand!
Hälsningar
Annika

Anmäl
2017-06-18 12:44 #1 av: Ess1

Tibast. Liten buske som blommar på bar kvist. Underbar doft!

Anmäl
2017-06-18 13:22 #2 av: Ess1

Jag kanske bör tillägga att den är mycket giftig. De klarröda bären kan se lockande ut, men det har förekommit dödsfall.

Anmäl
2017-06-18 13:32 #3 av: 2Sirius

Hej Annika ☺

Precis som Ess1 Skriver...
Det är:
TIBASTVÄXTER - Thymelaeaceae / Tibast - Daphne

Tibast - D. mezereum

En inte allt för vanlig buske på 40-150 cm.
Men med sin tidiga blomning, är en god födokälla till de första insekterna på våren. Blommar på bar kvist, med i enstaka fall Vita blommor.
Trivs på, frisk, näringsrik, stenig, mullrik mark, Lundar, bryn, åkanter, raviner och sydberg.
Sprider sig med frö ifrån de röda bären, som äts av vissa fåglar, men, ÄR GIFTIGA FÖR OSS MÄNNISKOR.

Anmäl
2017-06-18 16:21 #4 av: Codonopsis

Daphne mezereum har alltid rosa blommor med det finns en vit blommande variant Daphne mezereum var. Alba. Den vitblommande sorten får gulaktiga bär.

Anmäl
2017-06-18 17:25 #5 av: 2Sirius

#4 Tack! ☺

Anmäl
2017-06-20 12:39 #6 av: Annikabj

Hej!
Tusen tack för er hjälp, jag är så glad för detta!
Annika

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.