Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

Tips på växt i rabatt

2017-04-17 21:20 #0 av: tvättäkta bybo

Jag skulle vilja ha tips på vad jag skall sätta tillsammans med gladiolus i min rabatt. I rabatten finns tulpaner, lavendel, hosta som är vit på våren och övergår sedan till vitt med ljusgröna inslag, kirgislök, två rosor i rosa och orange och gladiolus i blandade färger.

Jag vill alltså ha tips på vad jag kan plantera tillsammans med gladiolusen.

Rabatten är fyrkantig och mitt i en gräsmatta och i tuktad/strikt stil.

Anmäl
2017-04-20 17:22 #1 av: tvättäkta bybo

Ingen?

Anmäl
2017-04-20 17:28 #2 av: Maria

Jag älskar ju Hosta och har på ett ställe tre  olika med olika färg på bladen och det är så vackert tycker jag så kanske en Hosta till med annan färgvariant?

De blir ju ganska stora till slut men är lätta att dela.

/Maria

 

Anmäl
2017-04-20 20:56 #3 av: NatasjaHemby

Dahlior passar fint med gladiolus. Annars kanske bolltistel om du vill ha något lite högre?

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-04-24 15:30 #4 av: Halvdansken

Geranium?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2017-04-26 11:16 #5 av: Bjornen

Gladiolus vill ha soligt och det ska alltså vara några solälskare. Det finns ett antal hundra olika (om inte tusental). Gladiolusknölarna ska övervintras frostfritt.

Anmäl
2017-04-30 00:05 #6 av: tvättäkta bybo

Tack för era tips! Kom gärna med fler! :)
Bjornen - tack för upplysningen, gldiolus har jag koll på :) min fråga är vad som skulle bli vackert tillsammans med gladiolusbladen och har sina "glansdagar" innan gladiolusen blommar.

Anmäl
2017-05-01 07:27 #7 av: Bjornen

Visst kanske Hosta och olika nävor  (skuggföredragande) kan vara fint tillsammans med gladiolus, men man måste välja växter har samma behov av växtplats

Anmäl
2017-05-04 10:28 #8 av: tvättäkta bybo

Bjornen, jag vill be dig att hålla dig till ämnet i träden, som här är tips på vad som PASSAR med gladiolus och de andra växterna jag nämnt. Hostan jag har är sådan som passar i detta läge.
Du får jättegärna tipsa, eftersom du verkar ha en del kunskap. Vill du istället diskutera annat så ber jag dig göra det i en tråd som passar bättre.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.