Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Växt som tål mycket sol

2017-04-12 18:20 #0 av: Glow487

Hej! Jag har inte gröna fingrar men skulle vilja lyckas en gång för alla, med EN växt.

Jag har en fin flätad kruka (klädd i plast på insidan) på ca 30cm i diameter, som hänger i en krok i taket på inglasad balkong. Jag skulle vilja placera en växt i den som tål riktigt mycket solljus. Jag tycker det är fint när växten hänger ner nedanför krukan, men det är inget måste. Det kan vara antingen en grön växt eller blommor. Kan även tänka mig att mixa 2 olika plantor i samma kruka, om det finns någon fin kombination ni kan rekommendera.

Kravet är att växten måste tåla direkt solljus. Jag har förmiddagssol som sedan är förbi vid 15-tiden ungefär. Så den kommer att utsättas för ganska mycket sol. Den kommer att utsättas för minimalt med blåst eftersom balkongen är inglasad. Hoppas ni kan ge mig råd! :)

Jag har blivit lite inspirerad av denna bild (se länk)

https://www.styleroom.se/images/545640-plantering

Anmäl
2017-04-12 18:44 #1 av: NatasjaHemby

Ampellilja har jag hängande i amplar på min väldigt soliga inglasade balkong. De stormtrivs och blir riktigt stora, med massa hängande skott som vi måste röja bort med jämna mellanrum. Blommar villigt, men har väldigt diskreta blommor.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-04-13 07:58 #2 av: Glow487

Jag är allergisk mot ampelliljor... Mina föräldrar hade dem överallt i alla rum när jag var barn, så jag tål inte att se dem längre. Men tackar ändå för ditt förslag! 😀

Anmäl
2017-04-13 09:33 #3 av: NatasjaHemby

Haha, okej. Synd, för det är ju annars en bra överlevare som tål att man glömmer bort att vattna den ibland. Hoppas att någon annan har bra tips! Glad

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-04-13 10:01 #4 av: Sjuttan

Om läget är i full sol innanför glas blir det rätt svårt. Det blir väl nästan bastuvärme där?
Full sol utomhus hade varit lättare.
Kommer inte på något just nu.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2017-04-13 15:36 #5 av: Glow487

Har glas på 3 av 4 sidor. Räcker att man öppnar en liten glipa på vardera sida av kortsidorna så försvinner bastuvärmen! :)

Är givetvis något högre temp än på en vanlig oinglasad balkong.

Anmäl
2017-04-13 23:14 #6 av: Sjuttan

Okej. Fast då gäller det att inte glömma öppna o ventilera så fort solen ligger på. Kan då tänka mig att Bouganvillia kunde funka. (Är litè osäker på stavningen)
Möjligen kunde även Blyblomma vara ett alternativ, Har sett den växa utmed murar i Marocko.
Kanske någon annan kan komma på något mer.
Lycka till!

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2017-04-14 10:05 #7 av: NatasjaHemby

Jag har helt inglasad balkong i sydvästläge (alltså stekande sol större delen av dagen) och öppnar aldrig fönstren p.g.a. katter. Där växer ampelliljor, passionsblomma, aloe, paradisträd samt grönsaker som tomat, gurka och chili hur bra som helst hela sommaren. Så det går absolut att ha växter på inglasad, solig balkong.

Nu är de flesta av dessa inte så passande för just ampel, men det måste ju finnas något mer som trivs. Jag funderar vidare Glad

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-04-18 08:51 #8 av: Tant Grön

Praktportlak eller stor Doroteablomma kanske?

Anmäl
2017-04-18 16:07 #9 av: Sjuttan

#7. Javisst! En inglasad balkong är fantastisk för odling, kan nästan jämföras med växthus! Men hänger du upp något i ampel innanför glaset när solen ligget på tror jag det kan bli stekhett just där.
Ursäkta att jag inte förklarade hur jag tänkte.

"Jag är inte tillräckligt ung för att veta allting". Oscar Wilde.
Anmäl
2017-04-24 15:31 #10 av: Halvdansken

Tomater! De kan växa hängande också.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.