Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Fröså benjaminfikus

2017-04-09 22:26 #0 av: Talidass

Hej!

Hemma har vi en gammal benjaminfikus som sätter frukt. Kan man fröså en benjaminfikus och hur går man tillväga?

Anmäl
2017-04-16 20:35 #1 av: beem

Det mesta går att fröså.  Hur ser fröerna  ut ?

Frö med tjocka skal bör tex läggas i vatten först, små fins frö ska inte täckas  så det kan vara olika beroende på frö.

Jag har aldrig frösått Benjaminfikus och aldrig fått frukt på mina så det låter spännande.


Anmäl
2017-04-26 11:31 #2 av: Bjornen

Om fröna är fullgångna och mogna bör det gå bra att. Det kan ta långt tid att få sådana växter att gro. Jag skulle tro att groningstiden ligger på 6 månader - 3 år.  

Anmäl
2017-05-01 19:54 #3 av: [Alek88]

Blir fruktanlag,, men aldrig riktiga mogna frukter då fikus kräver en stekel som lever i symbios med växten och den finns enbart i dess hemtrakter. Därför går det aldrig få frön/kärnor här. Däremot går det köpa frön och hittar du bra frön så brukar dom gro på 1-4 veckor (kan ta någon månad till beroende färskhet). Sås så fall ytligt i ljust läge och minst 25c i luckerjord som hålls lätt fuktigt.

Anmäl
2017-05-01 22:39 #4 av: Spectabile

Det är nog enklare att knipsa av några skott på den gamla benjaminfikusen. Det brukar funka ganska bra

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.