Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vad är det?

En aloe vera eller inte?

2017-03-05 14:53 #0 av: hobbyanton

Hej, fick dessa växterna för ett tag sedan men har inte kunnat lista ut vad det är för något?

Anmäl
2017-03-05 15:03 #1 av: Aleya

Ser ut som aloevera men kan inte säga vilken sort.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-03-05 15:40 #2 av: Sindri

Som Aleya antyder så finns det inte någon specifik växt som heter Aloe Vera. Vera betyder äkta och det betyder att det är en äkta Aloeplanta. I folkmun menar man ofta den som heter Aloe Barbadensis (Miller) och som odlas kommersiellt för att göra gelé. Men alla aloe-plantor som är aloe kan säljas som Aloe Vera, och kan då vara en av hundratals varianter.

Jag har själv flera olika sorter och har använt gelé från dem alla och det funkar precis lika bra. Enligt vissa källor finns det flera aloe-sorter som är bättre än Barbadensis, men den har av någon anledning blivit synonym med "äkta".

Det på bilden ser ut som  aloe, men säker kan man inte vara bara på en sån liten bild. Har den tjocka blad med gelé så är det sannolikt en aloe. Om man skär av en bit av ett blad så läker bladet ihop själv i snittet.

När dina plantor blivit lite större kan du bild-googla på aloe och kanske identifiera dem ordentligt för att se vilken variant det är.

Anmäl
2017-03-08 22:00 #3 av: [Alek88]

Aloe vera är inget släkte utan en art av Aloe, Aloe vera är en Aloe vera och inget annat. Släktet heter Aloe och där finns flera arter och sorter.

Aloe barbadensis är exakt samma art som Aloe vera, Aloe barbadensis är ett gammalt inaktuellt namn.

Den på Bild är ingen Aloe utan en Agave och då arten Agave americana.

Anmäl
2017-03-08 23:05 #4 av: Sindri

Nej Aloe Vera är inte en art av aloe.  I biologin finns inte Aloe Vera. Aloe är ett stort släkte och alla äkta aloer är Aloe Vera = Aloe Äkta.

Läs vad jag skriver i #2

F.ö.kan du ha rätt om att det är en agave. Bladen är lite misstänkt tunna.

Anmäl
2017-03-08 23:17 #5 av: [Alek88]

Jo  Aloe vera är en art. Alla är inte äkta aloe, utan det är svenska namnet för arten aloe vera.

https://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%84kta_aloe

https://sv.wikipedia.org/wiki/Aloesl%C3%A4ktet

Anmäl
2017-03-08 23:37 #6 av: [Alek88]

Svenskt namn ; Äkta aloe

Vetenskapligt namn ; Aloe vera

Gammalt ej gällande namn ; Aloe barbadensis

Släkte ; Aloe

Familj ; Afodillväxter (Asphodelaceae)

Anmäl
2017-03-08 23:39 #7 av: Sindri

Men guuuud vad krångligt. Överbevisad. Lägger mig! Looser Har läst en enormt tjock gammal bok och där fanns inte vera med. Men hur kan man bara ändra Linnés namn?

Såååå. ...den som kallas Aloe Barbadensis Miller är egentligen  en Aloe Vera?
På bilder har Barbadensis prickiga blad, det har även min Barbadensis. Är det en Massawana då?

Strunt samma - jag har använt bladen från alla mina aloer och alla sorter har funkat lika bra, förutom den sorten med stam och våldsamma taggar på bladen. Har aldrig vågat mig på att skörda från den för att den försvarar sig så bra.

Anmäl
2017-03-08 23:47 #8 av: [Alek88]

Linne har aldrig gett namn åt aloe vera ? utan det är Burm.f.

Aloe barbadensis är exakt samma som Aloe vera,, Miller skriver man inte med det är personen som gav Äkta aloe namnet. Samma som Burm.f. för Aloe vera.

Nästan alla aloe har prickar som ung,, det som skiljer är som vuxna Då är

Äkta aloe (Aloe vera) utan prickar och har grönblå/grå blad kan få en bred kort stam som äldre får få eller inga rotskott. Har ljusgula blommor.

Medicinsk aloe (Aloe massawana) har även som vuxen massor av vita prickar får mycket rotskott hela livet. Blir mindre än äkta och får aldrig synlig stam (men kan få tunn ranglig stam inomhus i dåligt ljus). Har röda eller mörk orangea blommor. Varför denna i Europa och USA  säljs istället som Äkta är för att den är lättare att prudcera snabbt i odlingar och därmed får man ut fler plantor för mer pengar. Och att den är mycket lättskött och hanterbar storlek och har bar egenskpar,, sedan ''luras'' man att säljs som äkta för att folk ska köpa.

Anmäl
2017-03-09 08:30 #9 av: Sindri

Det stod i en av dina textlänkar att den som Burm kallade Aloe Vera tidigare hade fått ett annat namn av Linné.

Och att Miller senare kallade den Barbadensis eftersom han trodde det var en ny art.

Eller fick jag allt om bakfoten?

Undrar om det är Massawana jag också har, den har visserligen inte vita prickar, mer som ljusgröna avlånga strimmor, och visst har den en kort stam. Några blommor har jag aldrig sett till och det kan man nog inte förvänta sig, men jag är glad ändå, den har gjort mycket gott. Skrattar

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.