Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Rådjur i trädgården!

2017-03-03 11:20 #0 av: Sjuttan

Min lilla trädgård är ca 5x6 kvadrat. där har jag allt möjligt njutbart.
Syren, Rododendron, Schersmin, Pärlbuske, klängros.
Även många perenner, så som daglijor, iris, alunrot, Höstsilverax, med mycket mera.
Har i höstas för första gången på många år, satt tulpaner o krokus och andra lökväxter. Har hägnat i hela härligheten med 110 cm högt stängsel för att klara mitt lilla paradis för rådjur.

Till min fasa upptäckte jag häromdagen att rådjur ändå varit inne på natten. De hade knipsat av de veka grenarna på mina buskar bl a.

Jag gick till skogen och hämtade ris! Stack ner kvistar av ris i stängselnätet runt om så det blev ca 30-40 cm högre. Till sist trädde jag vita snören i kvistarna för det skulle se motbjudande ut för rådjuren. Nu börjar tulpanknopparna sticka upp och vill verkligen inte få dem uppätna!

Men såg nu i morse att något rådjur varit inne lik förbenat! Har inte sett än hur mycket skador det blivit inatt. Måste nu alltså ut i ösregnet idag och bättra på mitt stängsel. Planerar att hitta långa raka skott av sälg i dikena, sticka ner tätt med sådana i stängslet också. Och mera snören överst om jag når upp.
Håll alla tummar för att jag lyckas hålla odjuren ute! Jag har tidigare lyckats med sorkarna så hoppas innerligt att jag ska lyckas även med detta!

Har någon andra råd och tips så tar jag taxamt emot.

Aa.

Anmäl
2017-03-04 12:04 #1 av: Tant Grön

Jag bodde förut i ett hus i skogen där det var mycket rådjur. Dom gick in på grannarnas tomter men inte på vår. Vi hade satt upp ett vindspel som pinglade vid minsta vindpust. Man såg när det var snö att inget rådjur varit på tomten.

Innan vi satte upp det så förstörde dom mycket. Jag sprayade med hårspray och det fungerade mycket bra, men man fick ju hålla på att spraya någon gång i veckan. Glömde man så var dom där igen.

Parfym går också bra, eller vitpeppar. Detta skadar inte växterna.

Provade med att knyta CD skivor i ett snöre och sätta upp i buskarna, men det hjälpte ingenting.

Staket som håller ute rådjur måste vara minst 2 meter höga.

Snälla, berätta hur du gjorde med sorkarna.

Anmäl
2017-03-04 13:58 #2 av: Sjuttan

Tack för tipsen!
Vindspel ska jag försöka få tag på..
Har även tänkt på att få tag på kasserat hönsnät och bara lägga på marken innanför mitt stängsel. Det vill dom inte gå på.
Jo det är sant att det krävs två meters höjd, men när utrymmet dom ska hoppa in i är lite snålt så är dom inte angelägna.

Ja sorkarna ja.
Den trädgård jag har nu har jag bara haft rvå år. Runt omkring här fanns det stora mängder sork. Sorkhögarna låg jättetätt i hela den stora trädgård som finns omkring min hörna.
Det första problemet jag hade här i min nya trädgård var sandjorden. Rena rödsanden här o där. Hur mycket matjord jag än köpte hem och lade i så bara den försvann! Likaså vattning. Det bara försvann! Jag hade två bågformade rabatter som låg mitt emot varann som parentestecken. Den ena rabatten var värst med mest sand i jorden. Lurade ut att i st för jord skulle jag nog blanda ner lera en bit ner i jorden.
Det var dyrt o svårt att få tag på, fick köra långt till en trädgårdsmarknad som hade dammutrustning. Men tyckte det funkade. Slogs av att lerkornen jag köpte i små säckar, liknade väldigt mycket vanlig kattsand som jag hade till katterna. Så började spara använd kattsand och grävde ner en del sådan också.
Höll på med detta till framåt hösten och det verkade inte störa att det var kemikalier i kattsanden. Då hade jag enbart preparerat den ena rabatten.

Nästa vår när jag började jordbruket upptäckte jag att i rabatt nr två var rötterna på mina perenner uppätna! Mängder av sorkgångar fanns under hela rabatten. Grävde upp de perenner som gick att rädda och planterade dem i stora plastkrukor. Köpte även massa billiga plasthinkar på Dollarstore som gjordes hål i bottnen på (o använde som krukor) rejäla o många hål. Grävde ner perennerna igen och fyllde alla gångar med använd kattsand. Sorkarna flydde och det verkar inte ens finnas sorkgångar intill rabbatterna i gräsmattan längre. Perennerna sitter kvar i sina krukor och jag vill nog inte utmana ödet med att ta bort dem. Får vara noga när jag vattnar så att det kommer ordentligt med vatten även i krukorna.

Har sedan även krukat en del i rabatt nr ett. Ex daglijor o flox, men iris har verkat klara sig ändå.

När kattsanden blir våt blir den hemskt äcklig. Den fastnar som lim på allting och man får passa sig då man inte får det på händerna.
Så här långt har detta fungerat för mig.
Aa.

Anmäl
2017-03-04 14:44 #3 av: Tant Grön

Så bra att du blev av med sorkarna. Jag har en massa vattensork i kolonilotten och där odlar jag mest grönsaker, så kattsand med kemikalier går inte där. Sen kan katterna ha parasiter, så det går inte om man odlar för att äta. Förresten har jag inte ens en katt. Katt
Katter tar ju sork, även dom jättestora vattensorkarna, så sorken gillar nog inte lukten av katt.

Anmäl
2017-03-04 20:58 #4 av: Caeli

Har också använt peppar och andra starka kryddor mot rådjuren. Fungerade ett tag men måste ju upprepas med jämna mellanrum. Ett annat tips är hönsgödsel i pelletsform. Strödde ut för att gödsla rabatterna och märkte till min förvåning att rådjursangreppen upphörde. Har senare läst om andra som upplevt detsamma.

När det gäller sorkar använder vi oss av sorkskrämmor. De ger ifrån sig ljud och vibrationer i marken som sorkarna inte gillar. Fungerar bra här men de måste stå stadigt i jorden. Drivs med batteri.

10% av livet är underbart, 10% är svårt, 80% är vad du själv gör det till.
Anmäl
2017-03-05 09:53 #5 av: Sjuttan

Jo jag har också lyckats "mota rådjur" med att strö ut olika medel som luktar starkt, ex blodmjöl. Men eftersom dessa funkar bara en kort tid så blir det lätt att plötsligt så är alla tulpanknoppar eller rosenknoppar borta!

För att inte tala om de första penseerna som man planterat i kruka eller blomlåda utanför ytterdörren. 😣 Någon hade visst stuckit ner många grillpinnar med spetsen upp, omkring sina lökväxter.
Aa.

Anmäl
2017-03-07 18:51 #6 av: [Ulvarsdotter]

Rå-väck har jag träffat många som rekommenderat :)

Anmäl
2017-03-07 22:40 #7 av: Sjuttan

Det har jag aldrig provat. Inte heller tussar med blodmjöl l amoniak som också rekommenderas.
Ska nu försöka skaffa kasserat hönsnät och lägga på marken innanför stängslet. Vet att det vill dom inte trampa på.
Tack för tipsen jag fått.
Aa.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.