Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Komma igång med trädgårdslandet

2017-02-14 11:29 #0 av: Helena89

Vet inte riktigt vart jag ska vända mig och hittade ingen bra kategori här. Men börjar med att fråga här så får ni hänvisa mig rätt annars. 

Vi har ett grönsaksland som inte fungerar så bra som jag önskar. Hur ska jag göra nu till våren för att komma igång med det igen? Vi har haft/har vansinnigt mycket ogräs och det behövs nog mer näring i jorden också tror jag. Jag önskar odla potatis och rotfrukter. Har tillgång till kompostjord och gödsel från häst och kanin. Behöver lite tips och råd med vad jag ska göra och när jag ska börja. 

Anmäl
2017-02-14 11:35 #1 av: Helena89

Kanske ska nämna att mitt land har fått stå och blivit övervuxet tyvärr. Så det blir en del jobb för att komma igång med det. Tar gärna mot tips på hur jag bäst gör detta. 

Anmäl
2017-02-14 12:06 #2 av: mirai

Hej! Ny på detta forum. Ni verkar glada, duktiga och engagerade.

Hänger gärna med på Helena89s tråd. Jag har liknande problem med övervuxet trädgårdsland med mycket ogräs. Förstår att det blir en heldel jobb. Men jag är beredd på att satsa allt  (nästan). Har mycket tid men lite pengar Funderar. Jättenyfiken på hur man skall tänka, planera och göra sakerna i rätt ordning om ni förstår vad jag menar så man inte kastar sig ut och tokgräver i onödan.

Tack!Blomma

Anmäl
2017-02-14 12:27 #3 av: NatasjaHemby

Läs om täckodling! Det ger näring och kväver ogräset, så att man slipper gräva. Det går att täcka med allt möjligt, gräsklipp, löv, halm, avklippt ogräs (utan fröställningar!), kompost o.s.v.

Ett annat tips är att odla mycket baljväxter första året. Det är lättodlat och binder kväve i jorden, så att man med fördel kan odla mer kvävekrävande grödor på samma plats året därpå.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-02-14 12:28 #4 av: NatasjaHemby

Här finns en massa info om täckodling: http://blogg.land.se/skillnadens-tradgard/?s=t%C3%A4ckodling

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-02-14 13:25 #5 av: mirai

Toppen bra, skall läsa mer. Jag undrar bara om man kan ta gräsklipp fastän det finns lite ogräs i gräsmattan? Reklamtidningar får man ju gott om, men är all tryckfärg "nyttigt"?

Tack Blomma

Anmäl
2017-02-16 11:58 #6 av: Helena89

Jag har läst en del på olika ställen nu om täckodling, tror det skulle passa bra här. Läste nånstans om att man kunde lägga ut kartong och lägga halm uppepå och sen göra hål i kartongen och sticka ner potatisen i hålen. Fungerar det? Ska det läggas ut redan nu så det hinner regna på kartongen, eller kan det läggas ut samtidigt om man sätter potatisen? 

Ska man gödsla marken? Potatis kräver väl en del gödsel? Kan jag ta min kompostjord? Och ska det isf läggas under kartongen? Eller över? (Jag har ju även kaninbajs och hästbajs att tillgå, ska jag lägga ut det också eller ska jag köra antingen eller? ) 

Kan man så palsternacka, kålrot och morot när man täckodlar? Kan man använda kartong och halm då också eller är det bättre att göra på något att sätt? 

Och en fråga till. När är det dags att köpa sättpotatisen och hur länge ska den ligga/förkultiveras? När brukar man sätta potatis? Sätter man potatisen samtidigt oavsett om man vill få färskpotatis som ska vara klar innan midsommar eller om man vill ha potatis att spara över vintern? Jag har tänkt mig både ock nämligen, lite grann att ha under sommaren (som jag kanske sätter i hinkar) och sen lite mer som jag kan spara.

Anmäl
2017-02-16 13:15 #7 av: Helena89

Jag fattar inte heller om jag kan börja med täckodling nu under våren eller om det måste ha legat ett täcke på sen förra året? 

Anmäl
2017-02-16 13:29 #8 av: NatasjaHemby

Man kan börja när som helst. Jag började täcka delar av min odling mitt i sommaren, för det var då jag hade bäst tillgång till mängder av gräsklipp.

Potatis uppfattar jag som en relativt tålig gröda som ger bra skörd även i mager jord. Jag startade upp min stora odling förra sommaren och hade då en odlingslott med extremt torr, utarmad och näringsfattig jord att tillgå. Valde att odla en del grödor i pallkragar med helt ny jord och för övrigt göda upp en del av marken i taget. Plätten med potatis var lågprioriterad och fick ingen extra näring alls, men gav ändå en fantastisk skörd.

Alla grödor, eller åtminstone de flesta, går att odla i täckodling. Det viktigaste är att inte täcka över själva plantan, blasten på rotfrukterna måste få tillräckligt med utrymme för att komma upp i solljuset. Men det går bra att täcka all naken jord mellan plantorna.

Tumregeln här i Skåne veckar vara att om man sätter ut potatisen till Valborg så är den skördeklar till midsommar. Gäller för tidiga sorter. Du kan nog sätta sommar- och vinterpotatis samtidigt, men jag vet inte säkert. 

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-02-16 15:57 #9 av: Helena89

Ja jag har hört något om 1 maj som odlarens dag så det kanske stämmer då. 

Men när man stoppar ner potatisen i hålet man gör i kartongen, då måste man väl täcka den med något? Eller? Normalt sett så lägger man ju över jord när man sätter potatis. Vad läger jag över när jag ska täckodla på det sättet? Eller ska den även ner i jorden under kartongen? Jag tänker mig att modellen med kartong och halm låter bra i mina öron för det har jag tillgång till. 

Jaha potatis är så pass tålig, är övriga rotsaker också det? Jag hade för mig jag läst att man ska gödsla ordentligt. Men sen vad gäller det här med gödsel så handlar det väl också lite om att komposten (och kaningödselstacken) behöver tömmas nu till våren, så frågan är var jag ska lägga allt. Har ju en liten rabatt men allt kommer inte till sin rätt där. Så kanske ska kasta ut resten på landet innan jag täcker och sätter potatis? Och som sagt, palsternacka o andra rotsaker hade ju varit trevligt att odla också. 

Anmäl
2017-02-16 16:16 #10 av: NatasjaHemby

Jag har aldrig använt kartong, så jag vet inte riktigt. Men man bör väl kunna kupa potatisen med gräsklipp, halm eller dylikt likväl som med jord. Det viktiga är ju att potatisarna inte utsätts för sol, eftersom de blir gröna då. Du får experimentera lite och återkomma med resultatet Glad

Potatis och andra rotfrukter kan gödslas i viss mån, men helst inte för mycket. Får de alltför mycket näring så lägger de för mycket energi på blasten och så blir det en massa blast och lite rotknölar. Jag gödslar allra mest på kålväxter, purjolök och de växter där man skördar frukten ovan jord, som tomat, zuccini, gurka och pumpor. 

SE*Simbelmynes

Anmäl
2017-02-16 17:09 #11 av: Helena89

#10 Ah just det, smart tanke där kring för mkt gödsel. Jag har en gång lärt mig att kogödsel ger ökad växtlighet neråt och hästgödsel ger ökad växtlighet uppåt. Kaningödsel är ju rätt likt hästgödsel så det lär väl vara effektivast ovan jord (jösses vad det gav fart på mina rabarber förra året, sprutade iväg ordentligt och gav en hel extra skörd). Kålväxter, där ingår ju kålrot som jag är lite intresserad av att testa på också. Kanske ska ha det på ett annat ställe och gödsla mer där. 

Men om jag sticker hål på kartongen och stoppar ner en potatis i hålet, ska jag täcka med lite jord uppepå då, eller ska jag lägga halmen över, eller hur ska jag göra? Hur hade du gjort om du skulle testat? Potatis lägger man ju ganska ytligt ändå så kanske räcker med något litet över till en början så solen inte kommer till bara. Sen när blasten börjar växa kan man ju kupa med gräsklipp tänker jag, då har man ju kommit igång att klippa gräset. Men jag tänker från början, när man precis sätter potatisen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.