Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete i största allmänhet

Flyttar till trädgård

2017-01-23 13:34 #0 av: Verita

Hej!

Vi har precis köpt ny bostad och till den finns det en liten trädgård, full med rabatter. Damen som bodde innan oss var tydligen väldigt trädgårdsintresserad och hade en vacker och prunkade trädgård. Sedan gick hon bort och den stod orörd i flera år innan familjen nu sålde bostaden till oss. Som ni ser har de helt klippt ner allt som kan tänkas ha vuxit där och rabatterna är närmast kala nu (sticker upp vissa helt nerklippta växter här och där).

Vi är själva inte så duktiga på trädgårdsarbete men vi vill gärna förvalta detta så gott det går och återställa den forna glansen lite.

Hur mår växterna av att man bara helt klipper ner allt som de gjort nu, återhämtar de sig? Antar att detta gjordes inför visning.

Bör man vänta och se vad som kan finnas och växer upp, eller skulle ni börja rensa i rabatterna redan nu (eller inom snar framtid)?
Hur skulle ni gå tillväga om ni tog över en sådan här trädgård?
Någon som kan säga vad det är vi har redan nu, eller om ni ser vad som växer i rabatterna (ogräs eller perenner)?
Någon som vill komma med tips och idéer? Vi blir glada för allt vi kan få!   Tummen upp

Anmäl
2017-01-23 13:40 #1 av: VildaVittra

Ja, man bör alltid vänta ett år och se vad som dyker upp, jag har bott här i 6 år och ändå dyker det upp nya växter som vilat i jorden, förra våren upptäckte jag att det fanns pingstliljor.

Vad du kan göra är att direktså ettåriga sommarblommor i rabatten för att fylla ut om det är så att det inte finns något.  Ringblomma exempelvis. 

Använd denna säsong till att rengöra och se över markstenen, det kommer lyfta trädgården enormt. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2017-01-23 13:40 #2 av: Åsa S

Det kommer bli bra, en del rosor blommar på äldre ved så det värsta som kan hända där är att blomningen uteblir ett år. Ifall ägarna var trädgårdsintresserade så skulle jag inte göra så mycket första året utan mera bara vattna, slänga ut lite kogödsel på våren och ta bort sånt man är 100% säker på är ogräs. Är det trädgårdsintresserade personer som haft trädgården kan det ju hända det dyker upp rariteter i trädgården, synd om man råkat gräva där eller rensat bort dem. Passa på att ta en massa foton på trädgården under hela säsongen och är det sånt du inte känner igen ta många foton även i närbild på blomma, blad etc. Det finns många som kan hjälpa till med identifieringar på nätet ex. här, facebookgrupper, odla.nu s forum, allt om trädgårdsforum etc.

Anmäl
2017-01-26 12:34 #3 av: Maria

Så spännande för er att se vad som kommer upp.Glad

Ett tips om du ska plantera perenner är att inte sätta plantor för tätt och för många sorter.

När vi flyttade till vår lilla trädgård så fanns det inte mycket mer än gräs och jag handlade och planterade som en stolle i början. Det blev jättefint men efter några säsonger så fick jag istället börja gräva bort mycket eftersom jag planterat både för tätt och för mycketSkämtar

/Maria

 

Anmäl
2017-01-30 10:43 #4 av: MagArne

Ta det lugnt och ge trädgården en sommar så du ser vad som kommer upp. Jag var också oerhört ivrig när jag köpte hus för 1,5år sedan. Jag fick mycket gjort första sommaren men det tog långt in på hösten också.

Kom ihåg att blanda in lite roliga sysslor också och inte bara ta tråkigt skitgöra. Världen går inte under för att trädgården ser illa ut men du hade kanske riktigt trevligt att plantera om en enda liten rabatt?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.