Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Ledsen Hoya, vad är fel?

2017-01-18 13:25 #0 av: Maleficum

Min ena Hoya har nu under vintern börjat se ledsen ut, den har tappat en hel del blad som först gulnat något och sen trillat av (några har torkat innan de trillat av men inte alla). Vad kan jag göra för att få den glad igen eller är det bara att hoppas på att den blir piggare till våren? Är, vad jag vet, en Hoya cumingiana. Mina andra Hoyor är superfina och växer så det knakar (Har Hoya carnosa, Hoya australis och Hoya kerrii).

Vad kan göra att just den Hoyan inte vill trivas? Sköter alla i princip lika dant och alla står i samma fönster. Tänkte först om det var pga kyla (stod närmast altandörren först) så flytta den till andra sidan av fönstret (men riktad åt samma håll) men det verkar inte ha hjälpt. Har haft den i ca 1 år och det är först nu jag fått problem med den.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-24 11:33 #1 av: SonjaG

Tråkigt när dom inte mår bra. Har du kollat om det finns ohyra?

Anmäl
2017-01-24 12:34 #2 av: Maleficum

Inte sett någon ohyra på den. Verkar som det är speciellt en av kvistarna som var ledsen så klippte bort den (ovanför en delning där jag såg den såg pigg ut) och just nu verkar den varken må sämre eller bättre så får hoppas den tar sig igen i vår.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-24 12:37 #3 av: SonjaG

Så bra, funderade bara. Man får hålla noga koll, helst med lupp. Lycka till med den. Själv har jag haft lite otur med just den hoyan.

Anmäl
2017-01-24 13:06 #4 av: Maleficum

Ska hålla lite extra koll på den då :) Var så glad när jag hitta den för tycker det är svårt att hitta andra sorter i affären (känns som man bara ser australis numera).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-24 13:15 #5 av: SonjaG

Ja, så är det. Du kanske är på Facebook? I så fall finns det flera hoyagrupper där man kan diskutera och köpa hoyor (sen när det blir varmare väder). 

Anmäl
2017-01-24 15:08 #6 av: Maleficum

Har inte facebook...

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-24 15:48 #7 av: SonjaG

Ok, synd för där finns mycket att se, lära och köpa.

Anmäl
2017-01-30 10:22 #8 av: Maleficum

Den har fått flytta till "sjukstuga" nu med extra ljus (växtrör) och lite skydd. Får hoppas den piggnar på sig igen nu!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-30 11:15 #9 av: SonjaG

Det blir nog bra. Allt man kan göra för dem är positivt.

Är det gula blad där upptill, eller bara ljuset som spelar ett spratt? 

Det du skulle kunna prova med är att kolla rötterna så dom är ok. Lyft bara upp den försiktigt ur krukan o kolla hur det ser ut. Lycka till,.

Anmäl
2017-01-30 11:20 #10 av: SonjaG

Hej igen.

Om  det inte går bra med din cummingiana så har jag en liten planta du kan få köpa. Den kommer från min större planta.

Anmäl
2017-01-30 11:57 #11 av: Maleficum

#9 De övre är lite gula. De gulnar dock inte helt innan de faller av :/ Rötterna som sticker ut i botten av krukan ser iaf fina ut men ska försöka lyfta ur den försiktigt ur krukan och se om jag ser hur de ser ut...

Kan det vara värt att chansa att försöka plantera om den kanske?

#10 Tack :) ska komma ihåg det!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-30 12:35 #12 av: SonjaG

Det är värt försöket. Man vill ju helst hitta anledningen till varför det gulnar. Ifs kan ju blad gulna och ramla under vintern. Men det brukar väl mest vara enstaka.

Anmäl
2017-01-30 17:58 #13 av: Maleficum

#12 Precis, enstaka blad tappar ju mina andra Hoyor nu under vintern, men är ju inte hela "kvistar" som tappar och verkar skrumpna som det gör på denna. Ska ta mig för att plantera om den imorgon då och se om den blir gladare (kan man ju kolla rötterna lite mer ordentligt också). Plantera om en annan blomma i förrgår jag fått ta över av min mamma så har ju sakerna nära till hands just nu :) Vill den ha luftig jord? (Brukar blanda i småkornig bränd lera i jorden till de flesta blommor jag planterat om nu och dem verkar trivas i det).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-30 19:11 #14 av: SonjaG

Ja, luftigt gillar den. Jag har alltid perlite och småleca i jorden. Det tycks dom gilla och många inom hoyavärlden gör så.. 

4 delar jord + 2 delar perlite + 2 dear småleca. 

Anmäl
2017-01-30 22:41 #15 av: Maleficum

Då ska jag testa det :) kanske är det som är felet att den kanske inte har det tillräckligt luftigt om rötterna... ser ju ut att vara bara vanlig jord i krukan nu.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-31 09:33 #16 av: SonjaG

Ja testa! En sak som jag läst om men inte drabbats av själv. Hoyor man köper på dom där stora kedjorna har ganska ofta ohyra. Ullöss tror jag är vanligast. Så kolla jättenoga med helst lupp. 

Jag har köpt en hoya en gång på Blomsterlandet. Det var en jättefin Thomsonii, den hade ingen ohyra. Jag hade den avskilt från de övriga blommorna en tid för säkerhets skull.

Anmäl
2017-01-31 13:18 #17 av: Maleficum

Nu har den fått ny kruka (en i lera) Dem hade kvar det där filtaktiga materialet dem väl blivit odlade med i början också. Separera dem försiktigt och rötterna verka friska. Klippte bort dem stänger som höll på att torka bort. Kunde inte hitta några ohyror (kolla på grannblommorna i fönstret också och hitta inget mer än vanligt spindelväv) men ska hålla lite extra koll. Nu får jag bara hålla tummarna att den blir glad av lite ny (ekologisk) jord.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-31 13:31 #18 av: SonjaG

Det där ser ju jättebra ut, den kommer säkert att ta sej fint. Den ser ju frisk och fin ut nu. 

Det där filtaktiga, vad var det för ngt, verkade de kvävande på rötterna? Bra att du tog bort det. 

Lycka till med cummingiana!

Anmäl
2017-01-31 13:46 #19 av: SonjaG

Så här ser min lilla stickling ut!

Anmäl
2017-01-31 13:55 #20 av: Maleficum

Rötterna hade ju vuxit sig nedåt och lite igenom filtgrejen. Antar det är nån liten "filtkruka" som de har jord i och odlar sticklingar i som sen bara flyttas och sätts ner i en större kruka när de vuxit på sig. Vet att jag sett det på andra blommor man köpt men inte så ofta.

Din ser ju jättefin ut! Hoppas min börjar se ut sådär snart!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-31 13:57 #21 av: SonjaG

Aha, liknar den som finns när man köper akvarieväxter. Nån slags filtermatta det oxå. Dem tar jag alltid bort innan jag sätter ned dem i akvariet.

Tack för berömmet. Den är fin, men dom är ju inte så snabbväxande!

Anmäl
2017-01-31 14:07 #22 av: Maleficum

Precis! (Var dock länge sen jag köpte nya akvarieväxter för mina jag har växer så det knakar och har senaste år mest bytt växter med bekanta när jag vill ha nya sorter). Men det är ju sånt man ska ta bort innan man planterar så antar man egentligen borde göra det med krukväxter också (känns logiskt iallafall om det inte är sånt som multnar ner själv).

Det är ju synd den växer långsamt. Till skillnad från mina carnosor som växer så det knakar och har numera flera krukor efter att ha tagit sticklingar från "orginalplantan" (som består av en, från början, ynklig planta från min farmor som hade ett tjockt lager nikotin på sig, fattar inte hur den överlevt och inte blivit förgiftad, en stickling från min mammas gamla plant hon haft i evigheter och en från brorsans planta som jag tror också från början kommer från mammas planta).

Australisen verkar ju också växa rätt bra och hoppas jag ska kunna ta lite sticklingar på den i vår så jag får lite fler exemplar av den också.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-31 15:53 #23 av: SonjaG

Kul när dom växer, men blomma? Nähä inte mina i alla fall. Min carnosa kommer oxå från min mor, där blommade den jämt. Och hos syrran som tog hand om den efter mors död, hos henne blommar den alltid. Men inte min!  Det finns små pedunklar, men de verkar torka ut. 

Ett ställe du kan hitta hoyasticklingar på är Tradera. Där säljs det många när den årstiden kommer.

Anmäl
2017-01-31 17:02 #24 av: Maleficum

Mammas blommar också massor! Även brorsans. Tror min största planta blomma i somras när jag var på landet (såg nån vissen klase på den när jag kom hem). I mitt fall tror jag att jag helt enkelt inte låter dem torka tillräckligt för att vilja blomma :P däremot växer ju mina mer än både min mammas och brorsas. Är ju fina blommor men är på ett sätt glad dem inte blommar så mycket hos mig för både mamma och brorsan klagar på att det blir kletigt på golvet under och att de har rätt stark doft och vet inte om min kanin skulle få för sig att tugga i sig eventuellt gegga eller klasar som trillat på golvet och om det isåfall är farligt för honom.

Bra tips att kolla tradera :) vet min bror hade en vän förut som samla på hoyor, måste höra med honom om dem fortfarande har kontakt för då kanske jag kan få köpa några sticklingar av henne (har för mig det är samma person som jag fick mina trinidad guppys ifrån för många år sedan).

Blev ju lite av att åka in på ett bananskal gällande hoyor. När jag flytta dit jag bor nu försökte jag först med orkidéer men de trivs inte alls här hemma och tynar bort (har då gett dem till mamma och där stormtrivs de och blommar konstant). Försökte sen med doftpelargoner för dem har jag också gillar och fick blad westerlund av min mormor och sen köpte några med olika doft men de trivdes inte heller. Men när jag märkte att min ynkliga lilla hoya från farmor börja växa så det knaka så plocka jag sticklingar från mamma och brorsan och vips hade jag något som verkade trivas och som man också kan ha massa olika sorter av :) alltid gillat ha fönstrena fulla med grönt men när jag och dåvarande sambon bodde i skåne hade jag fåglar och kaniner som hoppa upp i fönstren och tugga sönder nästan alla mina blommor och dem man kunde hålla borta från kaninerna kom fåglarna åt så då var det främst akvarierna som var gröna oaser och nån enstaka ynklig krukväxt (bla farmors hoya) som jag lyckades skydda.

Fick senare en stickling av kerrii hoya av en kompis mamma efter att jag passat hennes ena hund ett tag och hitta sen austarlis och cumingiana när jag av en slump bestämde mig för att gå in med hundarna på granngården en kväll för dem skulle få lite miljöombyte och såg de sålde två för priset av en och var första gången jag hittat något mer en australis i en affär (hade då börjat leta efter andra sorter) så slog såklart till då.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-01-31 20:21 #25 av: SonjaG

Jag har inte som du varit särskilt intresserad av rumsväxter tidigare. Köpt nån snygg som sen fick flytta till sophinken när den var slut. Men när jag träffade på hoyor blev det mer spännande och utmanande. Det finns ju så många fina.

Här är en länk till http://www.swedishhoyasociety.com/. Där kan du bli medlem och läsa om hoyor och kanske hitta några sticklingar. Samt får en innehållsrik tidskrift.

Anmäl
2017-02-07 13:49 #26 av: Maleficum

Nu har det ploppat upp nåt nytt i krukan. Kan det kanske (med stor förhoppning) vara ett liten nytt skott av Hoyan? Eller är det nåt ogräs som råkat trilla ner i jorden?

Peppar, peppar så ser kvarvarande plantorna fortfarande riktigt friska och pigga ut!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2017-02-08 16:10 #27 av: SonjaG

Spännande! Den högra ser ut att sitta på stammen. Och bladet liknar ju.

Den andra kanske oxå sitter på stammen men under jordytan? Bara vänta o se. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.