Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Ohyra, skadedjur och sjukdomar

sista morötterna uppätna av någon annan

2016-11-03 16:39 #0 av: mariatingsund

Det var rotfrukter i den (samma) odlingsbänken, med kålfjärilslarver och gud vet vad mer under sommaren. Morötterna som jag drog upp idag därifrån, var söndertuggade. Nu undrar jag, hur kan vi bli av med skadegörare i jorden så att vi inte får tillbaka dessa och kan plantera där? 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-11-03 18:45 #1 av: Tjeja

Blä!!! Kräks

Tyvärr har jag ingen kunskap om odling men jag hoppas att någon som har det kikar in här och ger bra svar! 

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-11-03 19:30 #2 av: Åsa S

Morotsfluga, odla på ny plats varje år, gärna på blåsigt fält och gärna odla under nät så inte flugan kan komma åt och lägga ägg.

Anmäl
2016-11-04 09:07 #3 av: mariatingsund

I och med att just i den odlingsbänken var broccoli,  kålrabbi mm och allt blev uppätet av olika skadegörare, förmodar jag att det finns nu alla möjliga ägg redan där i jorden. Blir inte dem nya andra sorters grönsakerna som jag odlar i denna bänk uppätna nästa år i alla fall? Går de inte på persilja, sallad och annat? Kan man inte "desinficera" jorden på något vänligt sätt? 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-11-04 15:52 #4 av: Åsa S

De kan gå på växter som är nära släkt med morot ex. palsternacka men de går inte på kål de har egna skadegörare. Tyvärr kan man inte desinficera jorden lagligt förr fanns ju div kemiska medel de får man inte använda nu. Det man kan göra är ju att ha ner riktig gödsel från ex. ko/häst de innehåller nyttiga bakterier. +Som sagt ha växtföljd men inte ens det är tillräckligt skydd många av ohyrorna flyger ju och lägger ägg men finmaskigt nät som sluter tätt och är späänt en bit ovanför grödorna skyddar mot många skadegörare.

Anmäl
2016-11-04 16:01 #5 av: Tjeja

Kan man inte elda och bränna jorden så ägg o fluglarver dör?

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2016-11-04 16:14 #6 av: Åsa S

Tyvärr dödar man då mycket av det nyttiga som finns i marken, vet att man har fått problem med tillväxt och sådant hos växter då man ex. behandlat marken med het ånga för att döda skadliga organismer för man har då dödat mer än de skadliga.

Anmäl
2016-11-04 16:46 #7 av: mariatingsund

Tack Åsa, dina råd är guld värda! 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-11-04 16:52 #8 av: Tjeja

#6 Det kan inte vara värt det då.om man sedan blandar ut jorden med ko/hästgödsel sedan? Då får ju jorden tillbaka goda bakterier igen tänker jag. Eller är det helt fel ändå kanske? *vill lära mig*

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.