Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Magnoliafrö

2016-10-09 10:04 #0 av: [tk1971]

Vi har flyttat till ett hus där det finns tre praktfulla magnoliaträd på framsidan - och då bor vi ändå i zon 5. Jag vet att de trivs, de blommade jättefint i våras och nu ser jag att det kommit röda frön på dem. Jag funderar på att testa att plantera dem. Jag vet att fröna måste stratifieras, men jag vet inte riktigt hur jag ska göra det på bästa sätt. Ta bort fruktköttet och sätta dem i en liten kruka utomhus? Eller lägga dem i lite torv i en påse i kylen? Och hur länge måste man vänta tills man planterar dem i så fall?

Magnolia är ju en favorit, jag trodde inte de trivdes i den här växtzonen men jag tror placeringen mot en solig tegelvägg mot söder gör att mikroklimatet blir gynnsamt för dem. Synd att de hotas av att vi nog måste göra om dräneringen kring huset inom kort vilket gör att magnoliorna måste flyttas Ledsen

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2016-10-10 10:33 #1 av: Bjornen

Alla frön som behöver stratifieras sås bäst på hösten och får stå ute under vintern. Vid mycket blött väder och blidväder är taktäckning bra. Tänk att det är mycket viktigt att vattna på våren så att de inte torkar ur. Vid soligt om dagarna och torra kalla nätter kan det behövas vattnas varje dag. Använd bara plastkrukor och gräv gärna ner krukorna så behövs inte så fltig vattning.

Anmäl
2016-10-10 10:34 #2 av: Bjornen

Frön som måste stratifieras räcker inte förvaring i kylskåp. Det behövs frostgrador, men frysen kan bli för torrt.

Anmäl
2016-10-11 15:57 #3 av: [tk1971]

Ok, tack för det. Jag får testa att lägga några frön i en kruka utomhus så får vi se om det händer nåt.

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2016-10-12 08:55 #4 av: Bjornen

Stratifiering kan beskrivas i enkelhet att fröet ska ta åt sig vatten och sedan fryser fröskalat sönder så att de kan gro. Det är dock mycket mera komplicerarat med olika enzymer och groningshämmande ämnen som ska förstöras. Kallgroning behövs inte riktigt frostgrader. 

Anmäl
2016-10-14 12:47 #5 av: [tk1971]

Sådär, nu har jag satt 15 magnoliafrön för stratifiering. Det var ena konstiga frön, fruktköttet löddrade som tvål och luktade parfymaktigt. 10 st får vara i en kruka ute i rabatten och 5 st satte jag i en påse med torv som nog får ligga i garaget.

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.