Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Giftig plommonkärnlikör?

2016-10-05 12:42 #0 av: Gronstedt

Förra året satte jag kärnlikör genom att krossa plommonkärnor och slå sprit över. Som så mycket annat har den blivit stående och doftar nu starkt av bittermandel. Dock finns det de som påstår att den skulle ha blivit dödligt giftig av att ha stått så länge, för att cyanid (eller kanske cyankalium) skulle ha dragits ut i spriten.  Kan det verkligen vara möjligt?

Anmäl
2016-10-05 13:07 #1 av: Codonopsis

Jodå, kärnorna innehåller amygdalin som i kontakt med vatten bildar vätecyanid.

http://www.hemmets.se/varfor-ar-bittermandlar-giftiga/

Anmäl
2016-10-05 13:16 #2 av: Gronstedt

#1: Det vet jag. Frågan är om halten i likörbasen är så hög att det är skadligt.

Anmäl
2016-10-05 14:11 #3 av: Codonopsis

Det är dessvärre ett ansvar som jag inte vill ta på mig och som jag hoppas du förstår. När det gäller så allvarliga saker som förgiftning bör man nog ha bättre kontroll än att lita på ett svar som skrivs på ett forum.

Anmäl
2016-10-06 12:38 #4 av: Bjornen

Både alkohol och vätecyanid är livsfarligt. När det gäller fruktfrön/kärnor så kan doser över en kaffekopp vara farligt. 

Anmäl
2016-10-06 13:41 #5 av: Gronstedt

#4: Tackar! Då borde detta inte vara någon fara i den mängd man normalt dricker, men bäst ändå att betrakta detta som en essens, att använda droppvis som smaksättning.

Anmäl
2016-10-12 17:28 #6 av: Sindri

Oj, jag har också lagt en massa plommonkärnor i sprit! Har inte krossat dem dock. Har det någon betydelse för giftigheten?

Anmäl