Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

Mjöldagg av gräsklipp?

2016-09-22 08:12 #0 av: Sindri

Skulle vara duktig och ta tillvara gräsklipp för ett par veckor sedan. Gav rikligt till min pumpa- och  squashplantor - men alla blad blev vita! Mjöldagg? Så snabbt? Började redan efter ett par dar.

Törs jag hoppas på mer frukter?

Anmäl
2016-09-23 09:12 #1 av: Bjornen

det är nog snare mögel än mjöldagg

Anmäl
2016-09-23 09:32 #2 av: Sindri

Men varför? Själva klippet ser helt ok ut. Frukterna som fanns har i alla fall fortsatt växa.

Anmäl
2016-09-23 10:57 #3 av: NatasjaHemby

Mina plantor av gurka, sommar- och vintersquash har alla fått liknande symptom de senaste veckorna. De har stått i en bädd täckt med gräsklipp hela sommaren och varit superfina (och generösa med frukt!) hela säsongen, så jag tror inte det har med gräsklippet att göra. Kan det vara hösten och mer fuktigt klimat som gör det?

Mina gurkor skrumpnade ihop och gav upp, men de andra plantorna fortsätter att ge enorma mängder frukt trots att bladen ser tråkiga ut.

SE*Simbelmynes

Anmäl
2016-09-23 15:46 #4 av: Bjornen

Olika svampar angriper gräsklippet och arbetar med nedbrytning. Normalt angriper inte mjöldagg dött material. Det är mögelsvampar

.

Anmäl
2016-09-23 19:07 #5 av: Sindri

Men jag tog klippet i princip direkt från klipparen. Och squashens blad är ju inte dött material. Frukterna fortsätter växa ändå verkar det som. Näringschock av något slag kanske.

Det är nog samma som #3 skriver om - råkade väl bara sammanfalla med gräsklippet.

En av pumporna som var rätt stor blev gul och mjuk medan jag var borta.
Kan man äta den ändå, tro?

Anmäl
2016-09-26 10:36 #6 av: mariatingsund

Jag lägger aldrig färsktklippt gräs till, jag väntar tills det blir torrt (i mån om väderlek förstås. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-09-26 12:36 #7 av: Sindri

Jag var väldigt snabb för jag läste någonstans att gräsklippet förlorar massor med näring snabbt, och speciellt de första tio minuterna.

Var lite för snabb helt enkelt? Ledsen

Anmäl
2016-09-28 08:53 #8 av: Bjornen

Gräs eller gräsklipp förlorar inte så mycket näring utan behåller detta även när det torkar. Det eventuellt kväveinnhåll är ganska hårt bundet och avdunstrar inte i någon nämnvärd utsträckning. Däremot försvinner mycket näring när man gödslar med särskilt konstgödselkväve oh särskilt i soligt och varmt väder. Gödsling bör man därför undvika att göra när det är varmt och soligt. 

Gräsklipp gör dock störst nytta för olika nedbrytningsorganismer (bland annat svampar, bakterier och maskar) som bildar växtnäringsämnen under nedbrytningen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.