Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Japansk lönn

2016-08-24 20:34 #0 av: lutralutra

Jag har köpt en liten planta av japansk lönn och jag undrar om någon här har tips på skötselråd. Jag bor i ett ganska kallt klimat så tanken är att ta in den över vintern. 

Hur bör den planteras? När ska jag ta in den och hur bör den stå vintertid? Vad ska jag mer tänka på? 

Är verkligen förtjust i den och jag vill verkligen att den ska må bra hos mig.. KärGjorde ett impulsköp, men jag var ju bara tvungen när jag hittade den på rea för ynka 30kr. Den är så vacker. Hjärta

Anmäl
2016-08-26 10:26 #1 av: Bjornen

Japansk lönn har sorter som är härdig i zon 3-4. De är svåra att övervintra inomhus och bör stå ordentligt svalt och tål några minugrader korta perioder. Inomhus är det viktigt de ges lagom med vatten och bör stå ljust.

Anmäl
2016-08-27 12:49 #2 av: Codonopsis

Din japanska lönn mår säkert inte så bra i den kruka som den stått i hela sommaren men jag skulle ändå inte plantera om den förrän till våren för nu är det snart dags för vintervila och den skall absolut inte börja växa. Annars trivs japanska lönnar bra i jord med något lägre pH värde som t.ex. rododendronjord.

Inomhusklimat är sällan bra för växter som lever utomhus, det ät för varmt och för torr luft och växterna drabbas lätt av skadeangrepp.

Låt den stå ute så länge som möjligt och när frosten knackar på dörren kan du ta in den och ställa den på frostfri plats men så svalt som möjligt. Den behöver inget ljus eftersom den tappar sina blad och mycket sparsam bevattning tills den får flytta ut igen. Då kan du också plantera om den i större kruka med ny jord.

Anmäl
2016-08-28 08:47 #3 av: Bjornen

Alla vedartade växter mår bättre i ett ljust utrymme än i mörker under vintern.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.