Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Växthus, uterum och vinterträdgård

Odla något i växthus trots sent på säsong

2016-08-09 12:00 #0 av: laurelina

Jag har precis fixat mitt växthus. Jag är ingen trädgårdsfantast och har lite ont om tid för det mesta så jag har lagt ett trädäck och odlar i krukor och blomlådor (det finns också plats att sitta och dricka kaffe där). Jag är skitnöjd och trivs jättebra med att sitta där men det ser lite tomt och eländigt ut utan växter.

Så frågan är om det finns något man kan odla där nu som hinner komma upp innan hösten? Jag tänker sallad, spenat, kanske några kryddväxter... gärna dekorativt eller sånt som går att äta. Eller både och ;)

Jag är också intresserad av tips på växter som kan stå kvar året runt. Som klarar att stå kvar i kruka utan mer skötsel än lite vattning ibland. Växthuset är relativt dåligt isolerat (lite gammal frigolit som sitter kvar) men det är ju ändå en skyddad miljö. Jag funderar på en vinranka men är osäker på vilken sort.

Anmäl
2016-08-09 12:08 #1 av: Åsa S

Nu borde du kunna så sånt som asiatiska kålväxter, rädisor, sallat, spenat.

Vinrankor bör du nog sätta på våren, bäst hade varit att sätta den i marken annars måste du ha en enorm kruka för att få bra resultat. Sort beror på vad du vill ha och i vilken växtzon du bor.

Anmäl
2016-08-09 12:41 #2 av: laurelina

Växtzon ja, det var ju ganska viktig info att ha med :-) Jag bor i skövdetrakten, jag tror att det är zon 3?

Enorm  kruka (hur enorm snackar vi förresten?) kan jag leva med, bara jag slipper rensa ogräs och gräva om och byta jord... och att drabbas av ett totalt kaos om jag inte hinner med skötseln någon vår.

Anmäl
2016-08-09 12:45 #3 av: Bjornen

Alla bladväxter kan sås och t.ex. vintersallat kan skördas även på förvintern. I kruka ska man aldrig räkna med att växter övervintrar och ännu sämre i växthus än utomhus. För övervintring grävs krukan ner i jord men inte i väthus och det förutsätter att de inte sitter i lerkrukor som troligen fryser sönder på vintern.

Anmäl
2016-08-09 12:59 #4 av: Åsa S

I en jättestor kruka typ 50-100liter så fryser det inte lika hårt och snabbt  så det kan funka för vinrankor som blir rätt stora både över och under jord. Jag skulle  testa med ex Spulga (röd staketdruva verkar växa något svagare än ex. Zilga men lite mer tålig än vanliga vindruvor, denna kan dock funka bra även utanför i din zon växter i kruka blir ju känsligare även i växthus)

Anmäl
2016-08-10 15:11 #5 av: Bjornen

när det gäller staketdruvor är det bäst om roten står utanför växxthuset och plantan innanför.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.