Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller

önskar tips för nyplantering i norr-rabatt

2016-08-07 08:10 #0 av: mariatingsund

Vi har sågat ut den enorma tujan som stod intill husväggen, för nära. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra där, jag har bara  köpt en klätterhortensia. När vi har målat husväggen, ska vi böja en stor armeringsplatta som en halv "kolonn" mot väggen och ha klätterhortensian där. Det är norrsida, alltid skuggigt med ljust.  Vad tror ni det  skulle bli bra där mer? Något inte sniglar gillar. Tackar för alla tips. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-07 08:18 #1 av: Maria

Det påminner om vår lilla trädgård. På vår vägg som är på norrsidan har jag satt Hosta i flera olika färger på bladverken. De är både lättskötta och så vackra. De trivs dessutom jättebra i skuggan.

https://www.google.se/?ion=1&espv=2#q=hosta+v%C3%A4xt&tbm=shop

/Maria

 

Anmäl
2016-08-07 08:31 #2 av: mariatingsund

Tack Maria, vi har jättemycket hosta i en annan del av trädgården, men sniglarna tycker det är så gott att mumsa på. Så jag hade mer tänkt grönska som sockblomma eller skuggröna som inte lockar dit inneboende. Men jag vet inte, jag vill ha både höga växter, gröna växter för vintern och blommande perenner. Sen ska de matcha också :/ jag har tillgång till järnek, buxbom som skulle kunna flyttas dit, men vet inte riktigt, nu vill jag att det ska bli genomtänkt.  Eventuelllt kunde jag flytta dit min segelbuske också, men den behöver nog mer solljus. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-07 08:32 #3 av: Maria

Aha

/Maria

 

Anmäl
2016-08-07 09:12 #4 av: Emo

Hasselört brukar gå bra att använda för att pryda skuggiga områden.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2016-08-07 10:12 #5 av: Bjornen

Ormbunkar angrips inte av sniglar eller snäckor och det kombinderad med rododendron.

Anmäl
2016-08-07 10:44 #6 av: mariatingsund

Ja, hasselört hade kunnat vara längst framme. Ormbunkar sprider sig rätt bra med sina sporer, men det är ändå en idé :) Rhododendron har vi redan i rabatten bredvid,  jag avvaktar o ser om den trivs hos oss, för det är det tredje som jag planterade enligt alla vetenskapliga beskrivningar men ingen av dem trivdes, denna ser också för konstig ut. Så jag måste nog satsa på något annat trots att jag älskar rhodendron.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-07 11:07 #7 av: Halvdansken

Nävor/geranium borde gå fint. Jag har många i woodlandet, och där är det skuggigt. Löjtnantshjärta (eller den lilla varianten som jag inte vet vad den heter på svenska) Lökar.  Myskmadra. 

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-08-07 17:46 #8 av: mariatingsund

Ja du menar nog fänrikshjärta :) Myskmadra har jag under rhododendron,  och löjtnantshjärtor massor vid husväggen :) Näva har jag också i andra rabatter som jag är mycket förtjust i.

Jag tror jag sätter tillbaka buxbomen, få se om den blir  formklippt någon gång, jag gillar den faktiskt mer spretigt, sen klätterhortensian är given.  Sen hade jag ändå velat skaffa silverax, flera olika,  och kan sätta ormöga längst ut. Ormbunken har jag nog valt bort här, men i en annan rabatt kan jag gott tänka.  Den gula hasselörten valde jag också bort för att få en mer enhetlig vit-blå-rosa-lila nyanser.  Då blommar de också i olika årstider, har jag både vintergrön och blommande, och jag tror att då får jag en snigelfri och ohyra-fri rabatt. Jag hoppas att silveraxen kommer att funka, inte direkt sol mer än sent på kvällen. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-07 17:49 #9 av: mariatingsund

Och tack för alla svaren, även om jag valde annat, så hjälpte mig att fundera. Ska återkomma med en bild framöver. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-07 18:03 #10 av: Emo

#8 Finns det gul hasselört? Förskräckt

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2016-08-07 22:26 #11 av: mariatingsund

Nej, förlåt, jag blandade ihop med svalört. Då får jag fundera lite till, haha

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-08 00:20 #12 av: Halvdansken

Fänrikshjärta, tack. Jag bor i Danmark och här heter den Småhjärtan. Ibland är det svårt Skrattar

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-08-08 08:19 #13 av: mariatingsund

När jag ändå pratade om snigelfri rabatt, har jag just läst råden från Odla.se. 

  1. snigelsäkra växter (dessa är även rådjurssäkra): PERENNER daglilja, julros (blommorna äts ibland av rådjur), pion, ormbunkar, bolltistel, lammöra, ulleternell, lavendel, malört, daggkåpa, nepeta, praktlysing, solhatt, tjockbladiga funkior, bergenia, buskar: hortensia, rododendron, ölandstok, KLÄTTERVÄXTER klematis, klätterhortensia.

    Jag vill dock tillägga att praktlysing är en alldeles utmärkt hemstad för sniglar trots att de inte äter dem. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-08 11:26 #14 av: Bjornen

Rådjurssäkra växter finns inte. Ormbunkar brukar dock får vara i fred. De tål också många giftiga växxter.  Julros kan jag inte odla eftersom rådjuren äter upp blommor, blad och rötter. Snigel- och snäcksäkra växter är bara ormbunkar. Övriga äts gärna av snäckor och sniglar. Några i mindre omfattning om det finns alternativa växter. Alla sådana listor är felaktiga.   

Anmäl
2016-08-08 11:28 #15 av: Bjornen

Ormbunkar förökar sig sällan med sporer i trädgårdar. Däremot är det flera arter som sprider sig med rotskott såsom ekbräken, stensöta, strutbräken och pärlbräken.

Anmäl
2016-08-08 12:20 #16 av: mariatingsund

Så förutom buxbom, klätterhortensia, silverax och ormöga, slank en liten malört, två små violer, en daggkåpa och en blåsippa också ner i rabatten. Hoppas att det blir en frodig del om något år. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-08 13:22 #17 av: Emo

Fina och bekväma stolar du har. Rabatten ser också bra ut.

 Värd på  Pyssel och medarbetare på Pärlpyssel  och Psykologi
Mina figurer: http://parlkonst.se/
Emo, ägare till Emos Shop sen 1973

Anmäl
2016-08-08 14:33 #18 av: Codonopsis

Är det buxbom som är planterad längst in mot väggen? Jag tycker inte det liknar en klätterhortensia men det är svårt att se.

Jag tror du planterat för många växter på ett litet utrymme, klätterhortensia brukar stå och stampa några år men när den väl sätter fart täcker den snabbt många kvm, den behöver något att klättra på, annars blir den en ogenomtränglig marktäckare som konkurrerar ut allt annat. De små växterna kommer snabbt att täckas av de större växterna och inte överleva.

Anmäl
2016-08-08 16:14 #19 av: mariatingsund

Ja buxbom, men den ska jag formklippa så den aldrig blir så stor. Bredvid till höger den lilla sak är klätterhortensian. Jag nämnde innan att jag tänkte böja en stor armeringsmatta framför väggen där den kan klättra bäst den vill. Jag ser inte rabatten som överfylld, men tiden visar det, om klätterhortensian blir alltför stor då flyttar jag buxbomen.  Jag skickar in en bild till när jag har klippt buxbomen.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-08 16:22 #20 av: mariatingsund

Till Björns inlägg: Vår granne har stort sätt bara ormbunkar i sin trädgård, de hinner inte sköta hela stora tomten, så visst förökar sig ormbunkar när naturen gynnar, och här gynnar för vi bor precis framför en skog. Och sniglarna äter det mesta, men de har aldrig rört t.ex. sockblomman jag har, inte heller alunroten, skuggrönan och kan fortsätta. Så visst, de har säkert en massa annat gott att mumsa på så de inte hann med allt, men ändå kan man välja växter som inte drar hit dem.  

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-08 23:20 #21 av: [Indii]

Det blir säkert fint när det vuxit till sig! Silverax är ju jättefina!
En fråga bara: Ska man inte undvika buxbom numera p.g.a. smittsamma svampsjukdom?

Anmäl
2016-08-09 12:41 #22 av: JMW

#19 Jag vet inte om du har erfarenhet av klätterhortensia. Jag har några sådana, dock ej vid  husvägg då de liksom klistrar sig fast. De växer något alldeles kopiöst. En av mina klättrar upp i en död ask och är nog uppe på 5 meter nu. Jättefint när den blommar! Jag måste dock hålla efter dem ganska ordentligt då de gärna vill fortsätta och fortsätta....

Anmäl
2016-08-09 12:57 #23 av: Bjornen

Visst förökar sig vissa ormbunkar, men att de förökar sig med sporer är inte särskilt vanligt i trädgårdar.  Ormbunkar har en mycket speciell förökning och dess könliga del sker utanför växten. Visst har jag sett sporplantor av ormbunkar i min visningsträdgård men 99 % av dem dör av torka. Därför sprider sig ormbunkar med miljarder av sporer eftersom nässtan alla inte bildar nya plantor. Vegetativ förökning är dock vanlig hos vissa arter, men kan också delas.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.