Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vad är det?

Tomater

2016-07-27 10:10 #0 av: Tmike64

Nån som vet om det är för lite vatten eller sjukdom? Bara en planta som har dessa prickar.

Anmäl
2016-07-27 10:44 #1 av: [Tibonnanj]

Svampangrepp?

Kolla in länken och se om något stämmer överens med din planta.

http://jennysbloggochsant.blogspot.se/2016/02/svampangrepp-pa-tomatplantor-gramogel.html

Anmäl
2016-07-28 09:49 #2 av: Bjornen

Sanolikt ett svampangrepp. Om de står i växthus, så vattnar du väl inte på eftermiddag eller kväll som mycket lätt ger svampangrepp. Vattnas bara morgon eller mitt på dagen så fukt inte blir liggande på bladen under natten.

Anmäl
2016-08-01 08:48 #3 av: Tmike64

Tack för svaren! Vattnar gör jag bara på kvällen för annars bränns bladen sönder och vattnet dunstar bort. Men svamp är nog det mest troliga.

Anmäl
2016-08-01 09:20 #4 av: Åsa S

Vattna aldrig på bladen utan på marken på morgonen, tomat gillar inte vatten på bladen + man får lätt svamp ifall man vattnar på kvällen + ev. sniglar trivs bättre ifall man vattnar på kvällen.

Anmäl
2016-08-03 07:47 #5 av: Bjornen

Man bör aldrig vattna på kvällen och självklart att du får svampangrepp. Du höjer luftfuktigheten även om inte bladen får någoot vatten på sig och svampsporerna får bra grogrund. Dessutom sänker kvällsvattning temperaturen och det höjer också luftfuktigheten. Om vatten kommer på ett blad på kvällen så ligger bladet med sitt vatten på sig hela natten och torkar först på förmiddagen. Inte roligt att vara blöt hela natten. Om du ska vattna på kvällen ska vattnet ha en temperatur av 25-30 grader och inte lägre, fast även då är morgonvattning mycket bättre. 

För att vara riktigt elak, så säger jag att du får skylla dig själv om tomater ger dålig avkastning med din kvällsvattning.

Även om en växt är mycket torr på kvällen såöverlever den nästan alltid till morgonen då den vattnas. Växter i mindre krukor dränks krukan om den är mycket torr.

Anmäl
2016-08-07 08:22 #6 av: mariatingsund

Jag har aldrig vattnat på bladen, men tomaternas blad ser likadana ut hos oss också.  Frågan är då, kan man återanvända plats/eventuellt jord/ kruka (även om man diskar ordentligt) nästa år? Eller finns svampen kvar för gott för nästa år också? Eller bygger man in fläkt i växthuset, försvinner det då?  

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-08-07 08:44 #7 av: Åsa S

Om det är alla tomaterna och de odlas i samma typ av jord, och bladen inte blötts ner kan det ju ev. även vara magnesiumbrist (även om svampangrepp nog är vanligare) det kan visa sig som först gula fält mellan nerverna och sedan rödbruna fält i det gula, brukar dock gå bra fortsätta odla, går att tillsätta epsomsalt men inget måste.

Man bör alltid byta ut jorden innan man odlar tomat igen + tvätta växthus och liknande men man skyddar sig inte helt mot svampangrepp många av dem finns i luften, några av de svåraste kan dock övervintra i jorden  som ex. bomullsmögel.

Anmäl
2016-08-07 10:50 #8 av: mariatingsund

Tack Åsa, inget annat än de fläckiga bladen som inte ser normala ut, dessutom är det bara på busk/och plommontomat det är på, ampeltomaterna har inget som helst tecken på det. Och tomaterna ser fina ut, stora och frodas. Påbilden syns ett av bladen som börjar liksom "vissna" lite.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.