Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Ohyra, skadedjur och sjukdomar

Ohyra

2016-07-21 20:13 #0 av: helisa

Är det bara jag som upplever att det är mycket ohyra typ kålflugor i år. Min krasse och lövkojor, vallmo och tobaksblommor är väldigt drabbade. Det är på två ställen som detta sker inte i övriga trädgården där samma sorts blommor växer.

Anmäl
2016-07-21 20:55 #1 av: Åsa S

Med varmt klimat så kommer även mera ohyra, insekter och liknande har ofta temperaturstyrd förökning = är det varmt går det snabbare från ägg till vuxen individ.  Just på kål har det varit väldigt gott om kålmal iår men snart lär kålfjärilslarverna komma har sett rätt många kålfjärilar surra runt kålen.

Anmäl
2016-07-22 07:23 #2 av: Rhonda

Jag bor i lägenhet o jag har aldrig haft så mycket sorgmyggor o bananflugor som iår. 

Anmäl
2016-07-22 09:52 #3 av: PhatTrance

#2 Tycker att vi har rätt få bananflugor i år (Stockholm).  Rötmånaden är på G, så det kanske blir fler snart

Anmäl
2016-07-23 08:55 #4 av: Bjornen

I år har jordloppor varit extremt besvärliga på kålväxter dit lövkojor hör. De trivs bäst i räs och kålväxter bör inte odlas i närheten av gräs utan på öppna ytor som kan bekämpas med tjärtrasor. Visserligen har det funnits rikliga mängder av kålmal i år, men flertalet av kålväxterna har huvudsakligen angripits av jordloppor. I år har det varit så svåra angrepp att de även angripit andra växter som inte tillhör kålsläktet. Det har ag aldrig upptäckt tidigare. Det finns också andra arter av ordloppor som angriper andra växter. För ett antal år sedan angreps alla mina bredbladiga iris och alla dessa blev helt uppätna av dessa lite större jordloppor. Efter det angreppet försvann ett 30-tal sorter av iris för mig.

Anmäl
2016-07-23 10:30 #5 av: Åsa S

Vi har knappt haft några jordloppor alls iår men för 2 år sedan var det om svarta moln runt all kål av jordlppor  i några dagar det var inte mycket kvar då, mina åts upp över ett dygn. Men iår har jag haftextremt mycket kålmal och nu ser jag massor av kålfjärilar som fladdrar runt på odlinsfältet så det är bara att fotsätta klämma larver och ta bort ägg.

Anmäl
2016-07-24 09:22 #6 av: Bjornen

Mina eventuella kålmalar hittar inte något alls att äta eftersom jordlopprna har ätit upp plantor vart efter de lämnat jorden. Helt hopplöst att odla kålväxteri år och har aldrig varit något liknande under mina drygt 55 års odlande. Alla även ogräs av kålsläkten existerar inte i år hos mig.

Anmäl