Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksväxter, kryddor och läkeörter

bifftomat sjukdom eller?

2016-06-30 23:26 #0 av: mariatingsund

Har ett antal tomater i krukor i växthuset med automatiskt bevattningssystem. En av bifftomat plantorna hade bara en klase av tomater, en av dem blev lite större medan tre blev svarta i botten. Kan det vara sjukdom eller vad som kan ha orsakat att de tre ser så ut? Jag klippte bort dessa i fall det skulle bli smittsamt. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-06-30 23:31 #1 av: [HundochKatt]

Kanske pistillröta? 

http://www.alltomtradgard.se/forum/tradgard/tradgardsforum/sjuka-tomater-67388


Anmäl
2016-07-01 07:42 #2 av: Åsa S

Japp pistillröta väldigt vanligt på tomater med stora frukter mindre vanligt på körsbärstomater

Anmäl
2016-07-01 08:06 #3 av: Bjornen

Pistillröta beror på kaliumbrist och låga temperaturer och särskilt varierande temperaturer kan vara en orsak att det bildas kaliumbrist i frukten. Det är en obalans i upptaget av kalium. Troligen ökar riskerna om man använder starka kvävegödselmedel. Kan också drabba andra växter och kallas då kaliumröta på t.ex. kålrot, potatis och rödbetor, där är det oftast ojämn vattentillgång. Det är inte smittsamt, men på tomater kan pistillröta vara en ingång till svampsjukdomar. Ojämna och kyliga perioder är gynnsamt för svampsjukdomar. Riklig vattning kan minska angreppen och vattna bara dagtid eller morgon och aldrig kvällstid. Likartad orsak är när tomaterna spricker eller är en form av pistillröta.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.