Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter

Gullregn

2016-06-25 09:34 #0 av: Bjornen

Gullregn (Laburnum) finns i två arter alpgullren och sydgullregn samt korsningen mellan dem hybridgullregn och vanligast sorten Vossii som är steril eller åtminstone nästan steril Alpgullregnet är härdigast och klarar zon 6 om den står någorlunda dränerat. De andra är något känsligare och bör inte odlas annat än i zon 4 eller möjligen zon 5. Hela växten är giftig och det tillhör de allra giftigaste växterna i vårt land. Särskilt giftig är fröna i ärtskidorna. Sorten Vossii har odlats för att den är nästan steril och ger därför sällan ärtskidor med mycket giftiga frön. Giftig endast om man äter av växten. Alla tre bildar stora buskar eller mindre träd på upp till 8 meters höjd. Viktigt att man inte använder veden till något snickeri som kan komma i kontakt med mat. 

Den har väl nu blommat över på de flesta ställen. Hos mig just nu i full blom. En buske som har haft en tragisk barndom. Rå¨djuren förstod att den var giftig så de använde klövarna att sabotera busken istället. Har blommat nu några år 

Anmäl
2016-06-27 22:33 #1 av: mariatingsund

Är blåregn och gullregn släkt med varandra? Blåregn är ju klätterväxt men samma typ av blomma om än inte samma färg. Jag hade hemsk gärna fått och planterat en vitblommande akacia, den är väl också släkt på något sätt har jag för mig eller också är jag uppe i det blå. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-06-28 06:53 #2 av: Bjornen

Alla tillhör de ärtväxterna och har kvävefixerande bakterier på rötterna.

Anmäl
2016-06-29 11:50 #3 av: mariatingsund

Varför kan man inte få tag på akacia här i Sverige? Bina älskar det och honungen gjorda på akaciablommor är godast. 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-06-29 13:01 #4 av: Bjornen

Acacia är inte härdig i Sverige. Ny får räkna med att gå till västra Frankrike och England om den ska överleva vintern. 

Anmäl
2016-06-29 16:56 #5 av: mariatingsund

Blåregn har inte heller varit härdig tidigare har jag för mig, men sen har någon börjat experimentera. ;) 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-06-30 07:15 #6 av: Bjornen

Acacior består av omkring 1200 arter som växer huvudsakligen i tropiskt klimat och de flesta tål inte det minsta frost. Några arter tål enstaka minusgrader under vintern.

Wisteria, blåregn består av 10 arter som växer i områden med vinter och är frosttåliga. Sedan länge odlas arter/sorter åtminstone för växtzon 3. Största problemet har varit att de oftast ympats och därigenom dålig härdighet. Nya sorter har framtagits i Kanada och det finns numera sorter som åtminstone klarar zon 4. Kan nog utvecklas ytterligare och finns odlade exemplar i zon 5-6. 

Anmäl
2016-06-30 11:28 #7 av: mariatingsund

en sorts akacia växer i Ungern, ungefär samma väderlek som i Skåne-Småland, där växer dem som ogräs, överallt, så dessa borde man kunna importera hit tycker jag. För honungens och bins skull (och min skull ? Skrattar)

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-07-01 07:52 #8 av: Bjornen

Jag tvivlar på att det finns Acacia allmänt i Ungern.  På Krim som jag känner väl till är, har jag inte sett  Acacia växande och inte ens i Nikita botaniska trägård som oftast inte har nattfrost ens. I vinter har dock bananerna frusit ner. Däremot växer förstås Robinia ganska vanligt och den kallas ibland falsk acacia. Vanligast är nog Robinia pseundoacacia och bör åtminstone kunna odlas i svensk växtzon 3 och odlas en del även i Sverige. Jag har inte provat att odla den i växtzon 6, men skulle tro jag skulle kunna klara den åtminstone med lite särskilda åtgärder. Acacia är i de flesta fall arter för tropiskt klimat och flertalet växer i Australien och tropiska Afrika. Robinia hör hemma i USA.

Anmäl
2016-07-01 14:17 #9 av: mariatingsund

Där (i Ungern kallas det för akacia i alla fall, men jag hittade en länk som skriver att det är egentligen Robinia. 

Fehér akácfa


fehér akác (Robinia pseudoacacia) a Robinia nemzetségbe tartozik, melynek mintegy tíz faja és számos hibridje van. Ez a fa az Egyesült Államok dél-keleti részén őshonos. Gyorsan növekedő, terebélyes fa, megnőhet 25 méter magasra, és a törzse elérheti akár az 1 méter átmérőt is. Van néhány idős példány, mely 50 méter magas, és a törzsének átmérője 1,5 méter. A fa sok ággal rendelkezik, sötét és barázdált kérget fejleszt ki, ahogy megöregszik. A levelek teljes hossza mintegy 25 centiméter. Minden levél rendelkezik 9-19 levelecskével, amelyek nagyjából ovális alakúak.

Fehér-akácfa-akác

Az egyik jellegzetessége ennek a fának a rövid, szúrós tüske, amely a levelek alsó részén található. Ez a fa fehér virágokat hoz, amelyek erősen illatosak, és lelógó fürtökben helyezkednek el. A virágai ehetők. A hüvelyes gyümölcse magvakat tartalmaz. Bár árnyéka miatt vagy díszítés céljából ültetik, nagyon megbecsült keménysége és tartóssága miatt. A világ egyes részein méz miatt is ültetik. Eltekintve a virágoktól, a fa összes többi része mérgező, de az is köztudott, hogy főzés által eltűnnek a mérgező anyagok.

Översättning kommer snart, nu fick jag besök

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.