Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

förnya vinbär

2016-06-18 08:52 #0 av: mariatingsund

Jo jag undrar vad händer om jag flyttar gamla och tråkiga vinbärsbuskar och gräver ner dem under marken så mycket så halva grenarna hamnar under marken.  Växer det rötter på grenarna då också, så att jag får nya plantor? Eller måste man göra på det gamla sättet att vika ner en gren i jorden? Om man tänker efter, tycker jag att det borde bli både snyggare under rotningen men även få starkare nya buskar på det sättet? Jag kan ha helt fel, har någon provat? 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-06-20 12:08 #1 av: mariatingsund

är det ingen som kan ge tips? 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-06-20 16:23 #2 av: Bjornen

Visst kan man flytta vinbär och dela plantorna. Man bör dock ta bort dåliga delar och inte sätta dem för djupt. Bör göras på hösten-senhösten, när de har fällt bladen.

Anmäl
2016-06-20 21:38 #3 av: mariatingsund

Om man inte ska sätta dem för djupt, då faller ju min teori om att rota nya grenar genom att gräva ner hela plantan :/  Eller? 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-06-21 06:22 #4 av: Bjornen

Gamla buskar behöver rensas och dött och dåliga delar tas bort. Kan vara bra att göra vart 50:de år så blir de friskare. Genom delning får du ju flera buskar, men vill du ha flera du ju också göra avläggare.

Anmäl
2016-06-22 09:28 #5 av: mariatingsund

Tack! Jag rensar dem hela tiden men det blir väldigt spinkiga grenar, ingen tät buske, trots gödsling och vattning.  Jag överväger att köpa nya i någon  handelsträdgård i stället. För det tar ju tid innan en rotad gren blir en stor tät buske :/ 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-06-22 09:32 #6 av: Bjornen

Är det vilda vinbär ? De brukar inte bli så stora och fina buskar. Sandjord är inte lyckat för odling av vinbär. Skaffa lerjord.

Anmäl
2016-06-27 22:19 #7 av: mariatingsund

Vi bor på en grusås tyvärr, därav att hur mycket jord vi än lägger ovanpå, försvinner den så småningom mellan stenarna, likaså näring och vattning.  Det är engelska vinbär, köpta. Jag tänkte att man kanske borde använda markduk som håller jorden på plats åtminstone några år om jag köper nya buskar. Jag skulle vilja ha minst 6 vinbärsbuskar, 2 champagne (som jag hörde något nytt och gott), 2 röda och 2 svarta, så det kan bli ett jätteföretag att ordna med duk och gräva ner så djupt i just grusås.   Jag är rädd att det blir ännu mer osäkert med lerjord långsiktigt, men du kanske ser det som ett bättre alternativ? 

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2016-06-28 06:44 #8 av: Bjornen

Förr var det vanligt att man körde på lera innan man planterade bärbuskar och fruktträd om man bodde på grusåsar. Leran lades på omkring ½-1 meters djup. Då var man inte rädd för att arbeta och gjorde allt för hand. Man kan också lägga ut plast plant och använd mycket torv och helst inte plantjord. Plasten får inte bli så att det blir vattensamlingar. På sandjord bör man använda bara stallgödsel från klövdjur som har mera långsiktig näring.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.