Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Körsbär

2016-06-11 18:37 #0 av: powerade

Vi funderar på att skaffa ett körsbärsträd, vilken sort bör man ha och när kan man plantera dem?

Anmäl
2016-06-11 18:53 #1 av: Åsa S

Vilken växtzon bor du i?

Anmäl
2016-06-11 20:54 #2 av: Bjornen

Körsbär eller bigaråeer kan planteras april-oktober, eftersom de är kruk- eller containerodlade. Om man väljer sorter som är härdiga för sin växtzon är hösten bästa tid att plantera, särskilt om det blir en torr sommar.

Anmäl
2016-06-12 14:56 #3 av: powerade

Bor i Skellefteå..

Anmäl
2016-06-12 21:02 #4 av: Åsa S

Såpass långt norrut säger jag vårplantering så de hinner etablera sig innan vinter. I zon 5-6 är det mest surkörsbärssorter som är härdiga men det finns ju några sötkörsbär som sägs klara zon 5. Jag föreslår attdu tar kontakt med Rydlinge Plantskola i Skellefteå de har ju specialiserat sig  att hitta växter som klarar klimatet i norra Sverige de bör ha väldigt bra kunskap om de körsbärssorter de säljer och hur bra de fungerar just i Skellefteå.

http://www.rydlingeplantskola.se/rydlinge

Anmäl
2016-06-12 22:48 #5 av: powerade

Åh tack så himla mycket:)

Anmäl
2016-06-13 07:37 #6 av: Bjornen

Härdigaste bigarrå i handeln är Fryksås från Orsa (zon 6) och självfertil. Körsbär är Klarbär härdig och finns nog rotäkta. Skuggmorell bör undvikas för sitt problem med gummiflöde. En fördel om man väljer rotäkta som gör att de kan återkomma även efter nedfrysning.

En del nya härdiga sorter han lanserats från Finland med ursprung i bland annat Baltikum.

Anmäl