Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Rädda skadat plommonträd

2016-05-29 18:47 #0 av: Rozen

Hej,

Jag undrar om någon kan hjälpa mig med tips kring vårt plommonträd som vi satte förra sommaren. Tror det stod i butiken att det var 3-4 år gammalt. Det växte fina blad på hela trädet förra sommaren (såsom det nu gör på de övriga träden i bakgrunden - se bilder). Men i höstas/vintras så har det varit djur som ätit på stammen (se bilder) och i vår så blommar inte längre en enda gren. Dock har det börjat slå ut nya grenar vid roten av trädet. Så vad ska vi göra nu? Finns det hopp om att grenarna längre upp någon gång också kan börja blomma åter igen? Eller ska vi skära av stammen och låta de nya skotten bilda en ny stam? Eller kommer det se konstigt ut? Bör vi byta ut trädet mot ett nytt träd? 

På bilderna kan ni se hur skadorna ser ut. Det är vita fläckar på stammen lite här och var. Kan det vara svamp? Bör det i så fall bekämpas? Med vad? (Gärna ekologiska/miljövänliga tips!)

Jag har läst i andra forum att träd kan dö om barken är skadad hela vägen runt. Men det verkar den inte vara på det här trädet, men ändå blommar det inte upp till.

Tacksam för alla tips!!

Anmäl
2016-05-30 07:43 #1 av: Åsa S

Du måste ta bort alla skott som kommer under ymp/okulerstället = alla de där längst ner för det är från grundstammen, svårt se på bilden, möjligtvis kan något av skotten sitta ovanför ymp/okulerstället och är resten av trädet helt stendött kanske man kan skapa nytt träd av det ädla skottet.. Om grundstammen får skjuta skott så kan den ädla delen aborteras. Skrapa lite på barken på de kala grenarna är det grönt under och grenarna är mjuka och saftiga + svala att ta på kan det ju finnas hopp om att de finns liv, fast jag hade bytt ut det för även om något ädelt skott lever så måste man ju då börja om från noll och det är inte alltid så att trädet blir så estetiskt fint.

Anmäl
2016-05-30 10:08 #2 av: Bjornen

Bilderna inte helt tydliga, men det mesta tyder på att det som är ovan ympen är dött. Den äkta trädet är därför troligen dött och endast rotskott som också kan göras om till ett nytt träd. Den är nästan alltid sämre än ympen.

Det syns ingen gnagskada på stammen på bilderna, utan verkar vara torkskador som har hänt rent av innan du köpte den. Det är dock inte säkert att det visade sig förrän i höstas.  

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.