Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fruktträd, bärbuskar och bärväxter

Flyttat vinbärsbuskar

2016-05-23 20:53 #0 av: [Otippbar]

Hej! Jag behövde flytta några äldre vinbärsbuskar i dagarna. För att få upp dem använde jag mig av en handvinsch för att orka dra upp dem, vilket gjorde att de kanske blev något brutalt hanterade, en stor del av de grova rötterna var jag tvungen att hugga av ganska nära busken för att få upp dem. Det blev inte jättemycket rötter som hängde med tyvärr.
Finns det något jag kan göra nu för att de ska få bra förutsättningar så att de tar sig igen? Vilken typ av näring är den bästa om jag ska tillsätta något till jorden? Hur mycket/ofta bör jag vattna dem? Överlever dom?

/Skulle bli glad för något gott råd :)

Anmäl
2016-05-23 21:02 #1 av: Halvdansken

Grova rötter är egentligen inte så viktiga för busken, det är de små fina små tar upp vatten.
Men jag hade nog klippt ner den rejält, så den inte förlorar en massa vätska via bladen. Så du får vänta med frukt tills nästa år.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl
2016-05-23 21:18 #2 av: [Otippbar]

Ok tack! Jag har beskurit dem rejält, men det är nog bra att klippa ner ännu lite mer förstår jag. Då blir det till att vänta, men huvudsaken är att de överlever.

Anmäl
2016-05-23 21:33 #3 av: Åsa S

Ingen näring bara vatten, blöt även bladverket regelbundet och ev. linda in busken i fiberduk för att förhindra viss avdunstning

Anmäl
2016-05-23 22:18 #4 av: [Otippbar]

#3 Aha, ok tack. Blir nu lite osäker på hur mycket av blad/grenar jag borde klippa, men jag kanske ser med tiden lite vad som händer och hur de verkar må.

Anmäl
2016-05-24 06:57 #5 av: Bjornen

Bör beskäras lika mycket som rötterna har beskurits. Skugga busken med t.ex. björklöv. Vedartade bör flyttas under den lövfria perioden och allra bäst på senhösten.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.