Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Vilda växter och ogräs

Bli av med humle?

2016-05-20 11:09 #0 av: Maleficum

Kan inte minnas om jag någonsin frågade här tidigare och har försökt söka men hittar inget inlägg om det så gör ett nytt.

Hur blir man på bästa sätt av med humle? Helst utan farliga bekämpningsmedel?

Jag och min granne har en humle som växer emellan våra tomter och vi båda vill bli av med den (den håller bla på att krypa in i mitt jordgubbsland) men vi har båda djur och vill därför inte använda något farligt att få bort den. Jag försöker dra upp skott jag hittar krypandes i gräsmattan och försöker klippa ner när det dyker upp på min sida men är ofta borta stor del av sommaren och kan inte hålla efter det. Min granne har bla problem med knän så hon kan inte göra mycket heller och den växer till stor del inne i häcken så att gräva upp är inte något fördelaktigt alternativ heller.

Finns det nåt man kan göra? Eller blir man tvungen att ta till gifter eller stå ut med dess framfart?

Hade lite lättare att hålla den i schack med mina gamla kaniner då dem åt alla delar dem kom åt på min sida men min nuvarande verkar inte intresserad (eller om det är att han inte ser skotten och därför inte äter dem).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-05-20 19:39 #1 av: Bjornen

Alla växter kan svältas ihjäl. Ta bort alla blad varje dag (gärna flera gånger om dagen) och gärna med lite rötter. Efter ett tag dör plantan ut om den inte får tillfälle att samla näring genom fotosyntesen. Det kan dröja månader eller några år. Viktigt att alla blad som hör till samma planta tas bort. Om någon del får vara kvar försörjs resten av dessa skott. Humle kan växa upptill 8 cm om dagen och huvudsakligen på eftermiddagen.

Anmäl
2016-05-20 19:42 #2 av: Maleficum

#1 Det är väl bara det som är problemet att jag och grannen inte kan göra just det  :(

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-05-21 17:18 #3 av: Maria

Jag satte en Humle när vi köpte huset för 10 år sedan och det fick jag snart ångraSkrattar

Vi har försökt att gräva upp den och det har väl lyckats sådär...Vi har i alla fall fått bort det värsta och nu kollar jag ofta och drar bort om jag hittar någon "rymmare"

Vi har också katter så jag vill inte använda medel.

/Maria

 

Anmäl
2016-05-23 20:00 #4 av: [Otippbar]

Hej
Jag är också intresserad av tips, men på hur man begränsar Humle så att den bara sprider sig upp över en del av en fasad. Ja utan bekämpningsmedel då. Kanske omöjligt om man till viss del vill låta den växa?

Anmäl
2016-05-25 11:51 #5 av: [HundochKatt]

När jag flyttade in till min marklägenhet för 8 år sedan så var det massor av humle på uteplatsen. Jag grävde upp alltihopa och ganska djupt. Det har inte återkommit, så mitt tips är att gräva där de kommer upp och försöka få bort rötterna. 


Anmäl
2016-05-25 15:52 #6 av: Maleficum

#5 Hade gärna försökt gräva upp om det inte vore för att den hos mig växer inne i häcken (sen vet jag inte hur grannen ser på att gräva upp på deras tomt). Får försöka hålla efter genom att klippa av allt som sticker upp.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl